True
Beurs.TV - TV kijken via internet, de beste Beurs tv-programma's bij elkaar! Nederland.FM   Nederland.TV   Contact   Cookie Verklaring  
Beurs.TV

Hallo Nederland - Alle afleveringen

Hallo Nederland

Hallo Nederland

Een storm heeft het hele land platgelegd. Treinen reden niet, vluchten werden geannuleerd, bomen die op wegen zijn gewaaid. Er werd dan ook niet voor niets code rood afgegeven. We zijn in Heemskerk bij een kweker om te kijken hoe ze daar omgaan met de storm. Verder: we gaan terug naar 1963. Het vroor toenstevig, maar meer nog was het de ijzige wind die de Elfstedentocht van dat jaar tot een hel maakte. Dit jaar is het 55 jaar geleden dat deze tocht der tochten werd gereden. Reden voor het Schaatsmuseum in Hindelopen om alle Elfstedentochtrijders van weleer bijeen te brengen. Daaronder natuurlijk ook de winnaar van 1963: Reinier Paping. En het is ganzentijd in Nederland! Ganzen overwinteren namelijk in Nederland, omdat het hier minder koud is dan in Siberië, de plek waar ze vandaan komen én omdat er voldoende eten is. Dat is nu geen probleem, maar de ganzen die hier ook in de zomer blijven kunnen wel voor problemen zorgen door hele akkers leeg te eten. Daar wil Staatsbosbeheer iets tegen doen en dat valt dan weer niet in goede aarde bij de Faunabescherming.

Deze uitzending bekijken

Hallo Nederland

Hallo Nederland

Het aantal huishoudens dat langdurig in armoede leeft is verder toegenomen, zegt het CBS. Langdurig in armoede betekent dat iemand al vier jaar of langer een inkomen heeft onder de lage-inkomensgrens. De stad Groningen wonen de meeste mensen die langdurig onder de armoedegrens leven. Dat de armoede in de stad groot is merkt het team van Sietze’s Hulpexpress iedere dag. Verder: ouderdom komt met gebreken. En dat merken we in bed. Uit onderzoek van ons blijkt dat meer dan de helft van de 50-plussers nooit meer seks heeft. Het goede nieuws is dat lang niet iedereen met een uitgeblust seksleven dit ook een probleem vindt. Sterker nog: het grootste deel van diezelfde 50-plussers is tevreden over zijn of haar seksleven, zelfs als dit dus niet of nauwelijks meer bestaat. En na een recordomzet van twee miljard tulpen in 2017, is de tulpenbranche heel optimistisch over de omzet van dit jaar. Ze verwachten nog meer tulpen te verkopen. Komende zaterdag is de start van het tulpenseizoen met voor de zevende keer een grote tulpentuin met 200.000 tulpen op de Dam in Amsterdam. De kwekers zijn nu hard aan het werk om de tulpen voor die actie gereed te hebben.

Deze uitzending bekijken

Hallo Nederland

Hallo Nederland

Als het aan het Europese parlement ligt komt er een verbod op pulsvissen. Dat is een manier van vissen naar bijvoorbeeld schol waarbij op de bodem van de zee kleine schokjes worden gegeven waardoor de vissen in het net zwemmen. Deze methode wordt vooral door Nederlandse vissers gebruikt. Maar hoe werkt het precies? En is het nou juist wel of niet diervriendelijk? Verder: nog maar vijf weken en dan is het weer carnaval. Voor carnavalsclubs breken weer spannende tijden aan om de praalwagens op tijd af te hebben. Maar veel verenigingen kampen met een probleem. Ze hebben een tekort aan vrijwilligers die meehelpen met het bouwen van de wagens, zo ook carnavalsclub Wij uit Bergen op Zoom. En hij mag zich sinds deze week ridder in de orde van Sint-Sylvester noemen. Die eer valt te beurt aan Koos Swinkels uit Venray. De paus beloont hem daarmee voor zijn werk voor het behoud van katholiek erfgoed in Limburg. Koos zet zich in voor de restauratie van allerlei Limburgse kappelen en kruizen, die vaak gewoon langs de weg staan.

Deze uitzending bekijken

Hallo Nederland

Hallo Nederland

Eindelijk, na een strijd van twee jaar, mogen de nabestaanden van de MH17-ramp de laatste opnamen bekijken waarop hun familie, vrienden te zien zijn. Het gaat om camerabeelden van Schiphol die gemaakt zijn op 17 juli 2014, de dag waarop het vliegtuig neerstortte. Vanaf morgen gaat de zoektocht naar dierbaren van start, maar nabestaanden Hans de Borst en Piet Ploeg mochten eerder al een keer kijkje nemen. Verder: al 25 jaar laten Cliniclowns zieke kinderen weer lachen. Maar het blijkt dat ook dementerende ouderen enorm opvrolijken door een bezoekje van de clowns. De organisatie is nu samengegaan met Stichting CareClowns, die al sinds een tijdje mensen met dementie bezoekt. Het is de bedoeling dat de komende jaren het aantal bezoeken van de Cliniclowns aan woonzorgcentra flink wordt uitgebreid. We nemen een kijkje in de Bloemenhof in Geleen waar clown Zabor en clown Truus op visite komen. En kassen, kassen en nog eens kassen. Dat is het Westland tegenwoordig. De allereerste glazen bouwsels van dit tuinbouwgebied zijn nog terug te vinden op Druivenkwekerij Sonnehoeck. Maar oprukkende woningbouw tast het unieke karakter van dit eeuwenoud bedrijf aan. De Stichting Monument Sonnehoeck strijd tegen de plannen van de gemeente.

Deze uitzending bekijken

Hallo Nederland

Hallo Nederland

Agent Remy Hartog uit Barendrecht maakte mee dat kinderen via sociale media een foto zagen van hun overleden vader, voordat de nabestaanden waren geïnformeerd. En daarom roept hij geen foto's van overledenen op sociale media te plaatsen. Verder: ze is pas 19 jaar oud, maar ze heeft al flink wat te verduren gehad. Lisanne Spaander uit Harderwijk. Voor de tweede keer is er botkanker bij haar vastgesteld. In plaats van triest thuis te gaan zitten, duikt Lisanne de studio in. Ze zingt daar het nummer Kijk naar mij. Een lied waarmee ze andere mensen probeert te helpen. En de meeste ooievaars trekken iedere winter naar het warme zuiden, maar toch zijn er ook die hier blijven om te overwinteren. De achterblijvers worden een weekend lang, zonder dat ze het het zelf weten, scherp in de gaten gehouden. Ze worden namelijk geteld.

Deze uitzending bekijken

Hallo Nederland

Hallo Nederland

De Telefoongids verschijnt dit jaar voor de allerlaatste keer in papieren vorm. Volgens de uitgever wordt er tegenwoordig vooral online gezocht naar telefoonnummers. Slechts 2 procent van de Nederlanders gebruikt de papieren variante van De Telefoongids En dat is te weinig om ze te blijven verspreiden. Verder: 1 februari is de watersnoodramp alweer 65 jaar geleden. De Heemkundige Kring Fijnaart en Heijningen vindt het tijd dat alle slachtoffers uit hun gemeente een gezicht krijgen. Daarom zijn ze op zoek naar foto's van de slachtoffers van die ramp. En bladerdeeg, mascarpone en suiker: ingrediënten die niet kunnen ontbreken tijdens een patisseriewedstrijd. In Amsterdam streden acht teams van meester patissiers en leerlingen om de kampioenstitel. We mochten meekijken over de schouders van het enige vrouwelijke duo dat de bakstrijd aan ging.

Deze uitzending bekijken

Hallo Nederland

Hallo Nederland

Een nieuwe commercial van Stichting Moves om aandacht te vragen voor de ziekte MS roept heftige emoties op. Niet alle MS-patiënten staan achter de campagne. We spreken met een voor- en tegenstander van de commercial. Verder: Nicky Wagenvoort uit Zenderen heeft de allermooiste weerfoto van 2017 gemaakt, volgens een verkiezing van Buienradar. Ze gaat een paar keer per week op pad om de mooiste weertaferelen vast te leggen en we gaan met haar mee. En Joris Halman (34) van het Zwolse Kostuumhuis Kalf boorde een nieuwe markt aan: mascottepakken. En het loopt heel goed. De opdrachten stromen binnen, er is bijna niet tegenop te naaien. Zijn meest recente order: drie bosuilenpakken voor de Belgische voetbalclub Royal Antwerp FC. We gaan bij hem langs.

Deze uitzending bekijken

Hallo Nederland

Hallo Nederland

Na ruim 45 jaar is het doek gevallen voor tekenaar Bertus Klaassen (79). Sinds 1971 tekende hij de zoek-de-verschillen-cartoon voor verschillende kranten, maar nu hoeft het niet meer. Begin dit jaar verscheen de laatste tekening in de aangesloten kranten van De Persgroep. We gaan bij hem langs en hij maakt speciaal voor ons nog een cartoon. Verder: de 94-jarigen Jo en Hennie Lankhaar zagen het helemaal voor zich; samen blijven tot de laatste snik. Maar na 72 jaar huwelijk lijkt het stel toch uit elkaar te worden getrokken. Het liefst gaan ze samen naar een verzorgingshuis, maar door bureaucratische regels kunnen zij zich niet samen inschrijven. En wie heeft er geen Delfts blauw in de kast? Het wereldberoemde Delftse aardewerk heeft een rijke historie, die teruggaat naar begin 1600. De Koninklijke Porceleyne Fles in Delft is de laatst overgebleven aardewerkfabriek uit de 17de eeuw. Hier wordt het aardewerk nog met de hand beschilderd. In maart 2018 bestaat het bedrijf 365 jaar, een mijlpaal! We vieren nu alvast een feestje in de fabriek.

Deze uitzending bekijken

Hallo Nederland

Hallo Nederland

Per jaar krijgen enkele duizenden mensen in Nederland te horen dat ze een vorm van bloedkanker hebben. Die patiënten kunnen mogelijk genezen dankzij stamcellen van een donor. Maar er overlijden nog altijd mensen omdat er voor hen niet op tijd een passende stamceldonor wordt gevonden. De kans op een geschikte donor is namelijk heel klein. Daarom kreeg iedereen die vorig jaar 18 jaar is geworden dit weekend een brief in de bus met de vraag of ze stamceldonor willen worden. We gaan langs bij een donor, een vader die zijn dochter verloor omdat er geen geschikte stamceldonor was en de 17-jarige Merel die dankzij een donor is genezen. Verder: We volgden een maand geleden Jos Miedendorp-de Bie (64), die in zijn zoektocht naar werk met een sandwichbord rond liep. Door zijn leeftijd lukte het maar niet om weer een baan te vinden en dus probeerde hij het maar op deze manier. Met succes! Jos gaat aan de slag bij een meubelzaak als administratief medewerker. We zijn bij het ondertekenen van zijn contract. En het water heeft zijn hoogste punt bereikt in vele delen in ons land. In natuurgebied De Gelderse Poort is het water maar liefst vijftien meter hoog en dat komt maar eens in de tien jaar voor. Dat heel wat gevolgen. Gebieden worden afgezet voor natuurliefhebbers en dieren vluchten naar hoger gelegen gebieden. En dat, samen met het hoge water, levert mooie plaatjes op.

Deze uitzending bekijken

Hallo Nederland

Hallo Nederland

Topdrukte in de winkels. En dan hebben we het nog niet eens over de laatste zaterdag voor Kerstmis. Dat belooft de drukste dag van het jaar te worden in de supermarkten. Winkeliers verwachten dat we rond de Kerst met z'n allen één miljard euro uitgeven. Niet alleen aan kerstcadeaus, maar vooral ook aan eten. Veel eten. Het was aanschuiven in de rij. Verder: zoals u wellicht weet komen de Olympische Spelen eraan. In februari 2018 gaan die van start vanuit het Zuid-Koreaanse Pyeongchang. Dan kunnen we weer volop genieten van verschillende wintersporten als schaatsen, skiën en curling. Maar er is één sport die hier lijkt te ontbreken. Tenminste, dat vinden betrokkenen. En geloof het of niet, maar dan hebben we het over ijszwemmen: lange afstand zwemmen in water van maximaal 5 graden celsius. En Nederland maakte 25 jaar geleden kennis met ecoducten: speciale bruggen, waarover vogels, insecten en dieren kunnen oversteken. Ze zijn onderdeel van het Meer Jaren Programma Ontsnippering, dat in 2018 wordt voltooid. 75 ecoducten zijn er inmiddels aangelegd, voor honderden miljoenen euro's. Maar niet iedereen is overtuigd van het nut van de ecoducten. Want hoezo zijn die ecoducten alleen voor dieren en niet ook voor bijvoorbeeld ruiters?

Deze uitzending bekijken

Hallo Nederland

Hallo Nederland

Op 21 december 1992 verongelukte in slecht weer, tijdens de landing op het vliegveld van Faro een vliegtuig van Martinair. Het vliegtuig brak in stukken en explodeerde. Er waren 327 mensen aan boord, vooral Nederlanders, 54 passagiers en twee bemanningsleden kwamen om, meer dan 200 mensen raakten gewond. Jaarlijks herdenken slachtoffers en nabestaanden de ramp in de Sint Jansbasiliek in Laren. Dit jaar voor de allerlaatste keer. Verder: een foefje met een laser kan parkinsonpatiënten met loopproblemen mogelijk helpen. Dat zeggen onderzoekers van de Universiteit Twente en het Radboudumc in Nijmegen. Zij ontwikkelden speciale schoenen die loopblokkades bij deze groep kunnen verhelpen. En er wordt steeds minder vlees gegeten bij het kerstdiner, blijkt uit onderzoek van Ipsos Nederland. Twintig procent van de Nederlanders heeft het liefst een vegetarisch kerstdiner en bijna de helft van het land probeert minder vlees te eten dan een jaar geleden. Maar Kerst zonder vlees, wat vindt u daarvan?

Deze uitzending bekijken

Hallo Nederland

Hallo Nederland

Provincies Noord- en Zuid Holland mogen de damherten blijven afschieten. Dat heeft de Raad van State bepaald. In de Amsterdamse Waterleidingduinen en het Nationaal Park Zuid-Kennemerland lopen nu duizenden herten rond. 's Avonds maken die uitstapjes naar de bewoonde wereld. En dat geeft overlast, dus moet er iets gebeuren. Maar of het afschieten van de herten de oplossing is? Daar zijn de meningen over verdeeld in Zandvoort aan Zee. Verder: de 24-jarige Kevin van Geert is de jongste circusdirecteur van Europa. En hij is nu druk bezig met de voorbereidingen op zijn eigen kerstcircus in Etten-Leur. Waarom is hij de circuswereld in gegaan en wat moet hij allemaal doen in voorbereiding op het kerstcircus. En hij was meteen verkocht toen hij een drone in handen had. Roy Visser uit Huizen maakte 2,5 jaar geleden zijn eerste beelden met de speciale vliegende camera en vliegt er nu dagelijks mee. Hij maakt er nu de mooiste video's mee. Zo mooi dat hij een prijs heeft gewonnen voor de mooiste video van Nederland met een sfeerimpressie van het Italiaanse Sardinië.

Deze uitzending bekijken

Hallo Nederland

Hallo Nederland

We brachten een jaar geleden het nieuws dat honderden Nederlandse weduwen ten onrechte gekort worden op hun nabestaandenpensioen. Een jaar later zijn ruim 600 van hen voor in totaal ruim 10 miljoen euro gecompenseerd. We gaan langs bij mevrouw Krol, zij ondernam na zien van onze uitzending actie en krijgt nu al het geld waar ze recht op heeft. Verder: zorginstellingen die er gebruik van maken zweren inmiddels bij de bodydryer. Voor mensen met een meervoudige verstandelijke beperking geeft het afdrogen na een douche vaak veel stress. Jurgen Cattel bedacht – met zijn zoon in het achterhoofd - de bodydryer. Geen handdoek meer, maar infraroodlampen en een zachte, warme luchtstroom. Een beetje zoals op een tropisch strand. Er hangt een mystieke sfeer omheen, de winterse traditie van het midwinterhoorn blazen. Het wordt vooral in het oosten van het land nog veel gedaan. Ook in Drentse buurtschap Oldendiever klinkt er tussen 30 november en 6 januari iedere avond het geschal van een midwinterhoorn.

Deze uitzending bekijken

Hallo Nederland

Hallo Nederland

Bij de schietpartij in de Utrechtse wijk Overvecht van vannacht is ook een 81-jarige vrouw gewond geraakt. Ze lag te slapen in haar huis en werd geraakt door een verdwaalde kogel. Ze raakte gewond aan haar been maar maakt het naar omstandigheden goed. Tijdens de schietpartij werden tientallen kogels afgevuurd met een automatisch vuurwapen. De daders gingen er met een auto vandoor. Buurtbewoners zijn erg geschrokken. Verder: Defensie heeft ze al enige tijd afgedankt, maar het Nationaal Militair Museum is er juist erg blij mee: een Sperwer. Deze militaire drone heeft tussen 2007 en 2011 dienst gedaan als onbemand vliegtuigje dat vooral inlichtingen vanuit de lucht moest verzamelen. Dat doet-ie nu niet meer, want sinds vandaag staat - nee: hangt ie in het museum, als nieuw pronkstuk. En vanaf heden mag Valkenburg aan de Geul zich European City of Christmas noemen. De stad wordt opgenomen in een Europees netwerk van Kerststeden die – net als Valkenburg – een groot imago als Kerststad hebben opgebouwd. Dat netwerk wordt in 2018 verder uitgewerkt en gestalte gegeven.

Deze uitzending bekijken

Hallo Nederland

Hallo Nederland

Fotografie als middel tegen een dreigende depressie. Het werkte voor José Donatz. Door een ziekte heeft ze al 35 jaar ernstige last van haar rug, maar een fotografiecursus trok haar uit het dal. En nu heeft ze zelfs een expositie in de Laurenskerk in Rotterdam met foto's die ze maakte bij een daklozenproject. Verder: je moet het in je leven een keer gezien hebben, het Charles Dickensfestijn in Deventer. Want één weekend lang waant alles en iedereen zich in de negentiende eeuw. En dat trekt jaarlijks meer dan 125.000 bezoekers. Bezoekers die het ervoor over hebben om anderhalf uur te wachten voordat ze zich in deze bijzondere kerstsferen kunnen onderdompelen. Maar, wat gaat er eigenlijk allemaal vooraf aan dit populaire festijn? En het heeft bijna vijftig jaar geduurd, maar nu zijn de Zwammerdamschepen terug op hun eigen plek. Deze Romeinse platbodems werden tussen 1971 en 1974 in de grond gevonden bij Alphen aan den Rijn. Daarna werden de resten geconserveerd en voor jaren opgeslagen. Nu zijn ze terug in Archeon. Stukje voor stukje worden de schepen uit de Romeinse tijd weer opgebouwd, een monnikenwerk.

Deze uitzending bekijken

Hallo Nederland

Hallo Nederland

Abortuskliniek Stimezo in Zwolle wil dat anti-abortusdemonstranten stoppen met het aanspreken van bezoekers van de kliniek. Demonstranten spreken in het hele land bezoekers van abortusklinieken aan maar Stichting Recht Zonder Onderscheid is nu ook begonnen met ‘gebedswakes' voor de deur van klinieken. Verder: het Noordbrabants Museum heeft er een echte Van Gogh bij. Het schilderij de Collse watermolen is voor 3 miljoen euro gekocht op een veiling in New York. Het museum geeft ons een kijkje achter de schermen. Want hoe gaat dat is z'n werk, de aankoop van zo'n duur schilderij? En hoe zorg je dat het vanuit Amerika naar Brabant komt? En u wist het misschien nog niet, maar vrouwen in Zwolle zijn gewild. Zo gewild zelfs dat er op dit moment een heuse babyboom wordt verwacht. Meer dan 500 kleintjes zitten er aan te komen. En deze eer komt ook nog eens toe aan één man. Ram Hans. De veehouder dacht dat deze adonis gecastreerd was, maar niets bleek minder waar.

Deze uitzending bekijken

Hallo Nederland

Hallo Nederland

Longartsen hebben vandaag een brandbrief naar de Tweede Kamer gestuurd: politiek doe nu eens echt wat aan luchtverontreiniging want het aantal patiënten met luchtwegklachten en longkanker neemt toe. Fijnstof verkort het leven van Nederlanders gemiddeld met dertien maanden. Uitlaatgassen en de uitstoot van de intensieve veeteelt zijn de grote boosdoeners. Verder: het begon ooit met een klein protest tegen plannen voor overheidsplannen. Maar nu - precies 25 jaar verder - is een heus bos het resultaat. In Vlaardingen plantten achtduizend mensen in 1992 meer dan zestienduizend bomen om de aanleg van een vuilstortplaats tegen te houden. Het was het eerste protestbos van Nederland. Het verzet bleek succesvol. En die bomen zijn inmiddels tot volle wasdom gegroeid. En binnenvaartschippers zijn woedend over voortdurende controles van hun schepen en torenhoge boetes die ze krijgen. Bekeuringen van 1000 euro of meer zijn geen uitzondering. Volgens hen staan die in geen verhouding tot de kleine overtredingen, die er worden begaan. Vooral de eenmansbedrijfjes maken zich erg boos. Een schip kan niet altijd overal aanleggen of sneller varen. Maar een schipper die zich niet stipt aan de vaartijden houdt, hangt wel een boete boven het hoofd die het eind van het bedrijf kan betekenen.

Deze uitzending bekijken

Hallo Nederland

Hallo Nederland

Sneeuw verbroederd. Dat is goed om te zien. En sneeuw is er dezen dagen in overvloed. Ook hier in Hilversum. Maar behalve mooi en gezellig, zorgt het ook voor overlast. Code rood is afgegeven door het KNMI en Rijkswaterstaat adviseert om niet de weg op te gaan. Verder: tienduizenden bomen zijn er inmiddels gerooid langs de A27, dit alles om de snelweg te verbreden. Die bomen komen voor een groot deel weer terug, maar bewoners in Hilversum zijn bang dat de geluidsoverlast van het voorbijrazend verkeer alleen maar zal toenemen. Dus gingen ze naar Den Haag om een petitie te overhandigen aan de Tweede Kamer. Ze willen dat ook zij nu een geluidsscherm krijgen. En de postduivensport wordt al meer dan honderd jaar in ons land beoefend. Om de volkssport ook voor de toekomst te behouden krijgt het nu een plekje op de lijst van Nederlands immaterieel erfgoed. Bert Braspenning is sinds zijn negende verknocht aan duiven. Hij heeft ongeveer alles gewonnen wat er te winnen valt met zijn eigen duivenras: de Braspenning.

Deze uitzending bekijken

Hallo Nederland

Hallo Nederland

Jaarlijks raken tientallen mensen met dementie vermist. Ze lopen weg uit het verpleeghuis of verdwalen tijdens een wandeling. En dat aantal stijgt, ook omdat het aantal mensen met Alzheimer stijgt. Op dit moment wordt de 71-jarige Charles Fritz uit Zaandam vermist. Polite, familie en vrienden zoeken al een week met man en macht naar de ernstig demente Charles. Verder: mensen die kanker krijgen worstelen niet alleen met hun ziekte. Vaak raken ze ook hun werk kwijt. Maar liefst een kwart van de kankerpatiënten zit na alle behandelingen zonder werk. Op dit moment verliest nog een kwart van deze groep mensen zijn of haar baan. Een nieuwe aanpak moet kankerpatiënten sneller weer aan het werk helpen. Niet alleen de mensen zelf, maar ook hun werkgever wordt daarin begeleid. En half Nederland heeft 'm al staan en bij de Tweede Kamer werd-ie vandaag neergezet: de kerstboom. En niet zomaar een. Op het Binnenhof arriveerde een mega-boom. Vers uit het Kuinderbos.

Deze uitzending bekijken

Hallo Nederland

Hallo Nederland

De rugslag, de crawl en natuurlijk het watertrappelen. Het merendeel van de Nederlanders heeft het als kind zwemles gehad, 97 procent van de huidige tieners heeft minimaal het A-diploma op zak, zo bleek vandaag. Maar nog altijd zijn er volwassenen die het zwemdiploma nooit hebben gehaald. Sommigen doen dat alsnog. We kijken bij een zwemles voor volwassenen. Verder: uniek in de wereld, dat is de nieuwe windtunnel van de Technische Universiteit Eindhoven die volgende week officieel wordt geopend. Nederlandse wetenschappers hoeven nu niet langer naar het buitenland om allerlei onderzoek te doen. Ook professionele sportploegen hebben baat bij de windtunnel. Paralympisch atleet Tim de Vries mocht vandaag de windtunnel in voor een test. En de biercultuur in België, de Argentijnse tango en de kunst van het pizzabakken in Italië. Het staat allemaal op de Werelderfgoedlijst van Unesco. En daar komt nu voor het eerst Nederlands erfgoed bij: het ambacht van molenaar. Er zijn nog zo'n vijftig beroepsmolenaars in ons land.

Deze uitzending bekijken

Hallo Nederland

Hallo Nederland

Hij heeft er vijf jaar over gedaan, vijf jaar (!) over het maken van een video van twee minuten en zestien seconden. Roald van Stijn heeft engelengeduld. De afgelopen jaren heeft hij het Utrechts landschap op unieke wijze vastgelegd. En vanaf vandaag is de video eindelijk voor iedereen te zien. Verder: vorig jaar moest wereldkampioen rolstoeldansen Alex Glijn uit Spijkenisse noodgedwongen stoppen. Zijn vrouw, en danspartner, ging qua gezondheid achteruit en kon de vele trainingen niet meer volhouden. Een emotioneel moment. Maar nu een jaar later is er goed nieuws voor hem. Hij is toch weer aan het dansen geslagen! Maar dan wel met een andere vrouw aan zijn arm. En het is een jaarlijkse traditie: winkelier Willem uit Utrecht knutselt elk jaar een gigantisch bouwwerk om de etalage van zijn ijzerwarenwinkel in hogere kerstsferen te brengen. En ook dit jaar is het zo ver. Elk verloren uurtje steekt hij in de bouw van een heus winterwonderlandschap van wel meer dan zes meter lang dat uiteindelijk in zijn etalage terecht moet komen.

Deze uitzending bekijken

Hallo Nederland

Hallo Nederland

Het heerlijk avondje is gekomen en Sinterklaas is er, zoals altijd, voor alle kinderen. Ook voor gezinnen die wat minder te besteden hebben. In Leusden krijgt de Sint daarom hulp uit onverwachte hoek. Tamara van de Beek helpt deze gezinnen om toch een hele fijne sinterklaasavond te vieren. Verder: het is al niet zo'n feest om dicht bij het spoor te wonen, maar voor bewoners uit Dorst is het helemaal geen doen. Zij trillen zowat hun huis uit, zodra er een trein voorbij komt en hebben ook nog eens scheuren in huis. Allemaal ontstaan nadat er in april een aanrijding was tussen trein en persoon en het spoor beschadigd raakte. Bewoners willen dan ook dat ProRail de schade zo snel mogelijk gaat vergoeden. En alt-violist Michiel Holtrop heeft zijn 500e Appeltaartconcert geven. Dat is een concert speciaal voor mensen die in de war, ziek of eenzaam zijn. Met mooie muziek en een stuk appeltaart brengt Michiel heel wat plezier in het leven van deze mensen. Na jaren in het Nederlands Philharmonisch Orkest werkzaam te zijn heeft hij speciaal voor deze concerten een sabbatical genomen. Zo staat de teller na dit jaar op maar liefst 130 Appeltaartconcerten.

Deze uitzending bekijken

Hallo Nederland

Hallo Nederland

Bijna wekelijks brengt Mandy Danen uit Arnhem haar 6-jarige zoon Jarno naar het ziekenhuis. Hij heeft een chromosoomafwijking waardoor hij vaak hulp nodig heeft. Dat vervoer ging altijd gemakkelijk in een eigen aangepaste bus. Maar deze bus is stuk gegaan, waardoor vervoer voor deze jongen een stuk lastiger is geworden. En waar de buurt alle zeilen bijzet om een handje te helpen, geeft de gemeente niet thuis. Want reizen kan ook met het openbaar vervoer. Verder: architecten, ingenieurs, elektriciens en elektromonteurs gezocht. In de techniek ontstaat de komende jaren een groot tekort aan personeel, dat voorspelt het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt. Er worden nu te weinig jongeren opgeleid om aan de vraag naar technisch personeel te voldoen. Dat merken ze ook bij het ROC van Amsterdam. En er dreigt een stukje vaderlandse geschiedenis verloren te gaan; de echte boeren Leidse pitjeskaas, uit 1303. Een kaas die ook in de VOC-tijd veel werd gebruikt omdat het lekker én lang houdbaar is. Maar men vond het maar een ingewikkelde kaas om te snijden, waardoor de brokkelkaas langzaam aan werd vervangen door de Goudse. Drie van de allerlaatste boeren die deze, inmiddels antieke, kaas nog kunnen maken, proberen de delicatesse nu van de dood te redden.

Deze uitzending bekijken

Hallo Nederland

Hallo Nederland

Steeds minder jongeren kiezen voor het boerenbestaan, zegt het CBS. Slechts vier procent van alle boeren in Nederland is jonger dan 35 jaar. Het beroep verliest aan populariteit en geld speelt daar een rol in. Om een boerenbedrijf te starten is namelijk een dikke portemonnee nodig, en dat is iets wat de meeste jonge ondernemers niet hebben. Daarom ontvangen zij binnenkort een financieel steuntje in de rug. Het kabinet trekt 75 miljoen euro uit om de nieuwe generatie boeren het land op te helpen. Verder: Meer dan 1.000.000 ouderen voelt zich wel eens eenzaam. Dat gold ook voor de 98-jarige mevrouw Van Huis uit Haarlem. Totdat zij drie maanden geleden de 43-jarige Edward Molkenboer ontmoette, die koffie schenkt in het verzorgingshuis waar mevrouw Van Huis woont. Sindsdien staat haar leven op z'n kop. En dat er lekkere wijnen uit ons eigen land komen, dat wisten we al. Maar de Limburgse wijnen uit de Maasvallei blijken ook echt speciaal te zijn. Wijnboer Harry Vorselen uit Thorn heeft jarenlang gestreden voor een Europese beschermde status voor zijn wijn. En die is er nu. De Maasvallei-wijn is het zevende Nederlandse product dat aan de lijst wordt toegevoegd. De wijn is net zo speciaal als bijvoorbeeld Edammer kaas, Opperdoezer Ronde-aardappel en Brabantse asperge.

Deze uitzending bekijken

Hallo Nederland

Hallo Nederland

Vijftigplussers zijn heel tevreden over hun zorgverzekering. En ze stappen bijna nooit over naar een andere zorgverzekeraar. Maar daar is wél elk jaar een geld mee te verdienen. Voor de een misschien maar een paar euro per maand, maar voor anderen tientallen euro’s. Verder: het aantal alcoholvergiftigingen onder ouderen neemt de laatste jaren toe. Vorig jaar belandden drie keer zoveel 55-plussers op de eerste hulp na drankmisbruik dan in 2007. Blijkt uit een rapport van VeiligheidNL. Staatssecretaris Blokhuis maakt zich zorgen over het stijgende aantal ongevallen met ouderen die alcohol hebben gedronken en hij wil daarover met de ouderenbonden in gesprek. Wij vragen de mensen op straat: Hoeveel glazen vindt u acceptabel? En u kent hem vast nog wel, dat gele monstertje uit de jaren '80 dat alle stippen moeten verzamelen om bij een volgend level te komen: Pacman. Dit klassieke spel is, met vele andere klassiekers, volop te spelen in Zoetermeer. Daar is namelijk het Nationaal Videogame Museum geopend. Een museum van ruim 2000 vierkante meter groot waarbij de jeugd de spellen van vroeger kan spelen en de jeugd van vroeger de spellen van nu.

Deze uitzending bekijken

Hallo Nederland

Hallo Nederland

De werkloosheidscijfers dalen, maar voor 55-plussers blijft het moeilijk om werk te vinden. Hoe maak je als 55-plusser duidelijk dat je een geschikte kandidaat bent? Verder: cadeaubonnen zijn populair om te geven, maar inwisselen levert nog wel eens problemen op, zo blijkt uit de vele klachten die de Consumentenbond ontvangt. En let op met dingen meenemen uit het bos. Bij grote hoeveelheden kan dit worden gezien als stroperij, met een boete als gevolg.

Deze uitzending bekijken

Hallo Nederland

Hallo Nederland

Botsingen, files en eindeloze vertragingen: er is geen maand in het jaar waarin de Nederlandse snelwegen erger vaststaan dan in november. Vrijwel alle hoofdwegen staan elke ochtend en avond bomvol met verkeer, maar qua ongelukken is het nergens erger dan op de A12 tussen Utrecht en Den Haag. We gaan op zoek naar een oplossing. Verder: Er zijn 38 fruitbomen naar het dak van de nieuwbouw van het Erasmus Medisch Centrum getakeld. Het is in één klap de grootste daktuin van Nederland: maar liefst 3000 m2. Het biedt patiënten en hun dierbaren eindelijk de kans om in een groene, rustige omgeving te wandelen of lekker in de zon te zitten. Iets wat het ziekenhuis tot nu toe eigeniijk niet bood. En stel we gaan ooit richting Mars, of misschien wel wonen op de maan. Wat gaan we daar dan eten? Dat is de vraag die ze op de Wageningen Universiteit proberen te beantwoorden. Daar zijn wetenschappers nu al druk met groenten die je ook buitenaards kunt verbouwen. Een heel speciale rol is daarbij weggelegd voor wormen. Die blijken een grote overlevingsdrang te hebben.

Deze uitzending bekijken

Hallo Nederland

Hallo Nederland

Jaarlijks komt er in Nederland 140.000 kilo aan medicijnresten in het water terecht. Met schadelijke gevolgen voor mens en milieu. D66 en ChristenUnie willen daarom dat er extra maatregelen worden genomen om te zorgen dat medicijnen niet meer door het rioolputje gaan. Waterzuiveringsinstallaties delen die oproep. Zij hebben dagelijks hun handen vol aan het zuiveren van water waar medicijnafval in zit. Verder: in Rotterdam is een bijzondere boot gedoopt, een pool-expeditieschip dat door criminelen werd gebruikt voor drugssmokkel en in beslag is genomen door de politie. Normaal wordt crimineel bezit geveild maar deze boot krijgt een bijzondere nieuwe bestemming. En na bijna 700 jaar staat ie er nog steeds. Nog wel, maar als er niets gebeurt dan kan de Domtoren in Utrecht zomaar eens een stuk minder stabiel worden. Sinds enkele dagen is de hoogste kerktoren van Nederland aan de bovenkant volledig ingepakt. Tot wel 112 meter hoogte staan er nu steigers om de toren. De restauratie is volop gaande en wordt een enorme klus, waarvan het einde nog niet in zicht is.

Deze uitzending bekijken

Hallo Nederland

Hallo Nederland

Je bent 19 jaar, net afgestudeerd en besluit vrijwilligerswerk te gaan doen bij een weeshuis in het buitenland. Want je hoopt daar een positieve bijdrage te kunnen leveren. Alleen, tachtig procent van de kinderen in buitenlandse weeshuizen is helemaal geen wees. Vrijwilligersorganisaties zijn hier vaak van op de hoogte: toeristen uit het westen zijn vooral goed om buitenlandse donaties binnen te halen. Maar ondanks dat wordt er nog weinig actie ondernomen. Verder: binnenkort wordt bekend wie de winnaar is van de WNF-fotowedstrijd. Een wedstrijd waar jaarlijks duizenden amateurfotografen hun foto's voor insturen. Er is één 50-plusser die kans maakt om te winnen. En dat is gelijk ook niet de minste. Coralise Noske heeft al veel mooie foto's op haar naam staan en wist eerder ook in de finale van de BBC-fotowedstrijd te komen. Ze had even de tijd om ons een kleine fotocursus te geven. En kroketten uit het Drentse Nieuw-Weerdinge breken binnenkort hopelijk door in Japan! Een Japanse televisieploeg is namelijk speciaal naar Nederland gekomen om de Hollandse lekkernij te filmen.

Deze uitzending bekijken

Hallo Nederland

Hallo Nederland

De muur van Mussert in Lunteren wordt voorlopig niet gesloopt. De stenen muur werd in de jaren dertig gebouwd en door NSB-leider Anton Mussert en gebruikt voor toespraken tijdens massale partijbijeenkomsten met Pinksteren. De eigenaar van de camping naast de muur ziet het gemetselde monument liever verdwijnen. Maar een brandbrief, die door dertig prominenten naar het ministerie is gestuurd, heeft zijn vruchten afgeworpen. Verder: even een hengeltje uitgooien, dat kan tegenwoordig bij steeds meer commercieel geëxploiteerde visvijvers. De vissport is dan ook erg populair: ruim 1,5 miljoen Nederlanders vissen wel eens. Daarmee is het volkssport nummer twee. Voor al die vissers is er nu een nieuwe aanwinst: het Snakelake in Putten, en die vijver heeft wel een heel bijzonder karakter. En het klinkt misschien niet als de meest spannende baan: werken op een kerkhof. Maar Herman van Amsterdam denkt daar heel anders over. Hij meldde zich na zijn pensioen aan bij de vrijwilligersgroep die het kerkhof onderhoudt. En één ding weet hij inmiddels zeker: saai is het er zeker niet.

Deze uitzending bekijken


De website Nederland.TV maakt gebruik van cookies. Meer informatie daarover kun je vinden op onze Cookie Verklaring. Als je onze website wilt gebruiken, geef dan eenmalig toestemming voor het gebruik van cookies.