

- Nederland.TVJongeren.TVNederland.TVSpelletjes.TV
- Amusement.TVKennis.TVNieuws.TVSporten.TV
- Beurs.TVKinderen.TVOndernemen.TVTalentenjacht.TV
- Cultuur.TVKook.TVOnrecht.TVVaartuig.TV
- Formule1.TVLachen.TVOranje.TVVerkiezing.TV
- Gamen.TVMensen.TVPolitiek.TVVoertuig.TV
- Geloof.TVMode.TVReis.TVVoetbal.TV
- Gezondheid.TVMuziek.TVSerie.TVWeer.TV
- Informatief.TVNatuur.TVSpeelfilm.TVWoon.TV
BinnensteBuiten - Alle afleveringen
Adinda woont in haar ouderlijk huis in Den Haag met haar dochter. Het appartement is flink opgeknapt, maar de eetkamer is leeg gebleven. Ze droomt van gezellige etentjes met dierbaren en een studieplek. Theo-Bert schiet te hulp. * In Nijkerk behoort patissier Frank Haasnoot tot de top van de wereld. Hij laat menig chef versteld staan met zijn kunstwerken van chocolade. Zo ook onze eigen chef-kok Leon Mazairac. * In een molen aan de Zaanse Schans wordt op ambachtelijke wijze van natuurlijke grondstoffen kleurrijke pigmenten gemaakt. Piet Kempenaar beheerst de oude techniek om hiervan verfsoorten te maken die zelfs door Rembrandt zijn gebruikt.
Arend Koster is de gelukkige bewoner van een royaal penthouse op de 14e verdieping, midden in het centrum van Rotterdam. Arend houdt van een licht en open huis, zonder veel overbodige prullaria. * Chef-kok Ramon maakt een traybake: een bakplaat vol ingrediënten die tegelijkertijd de oven in gaan en samen een gerecht vormen. * Johans verzameling helleborussen is uitgegroeid tot een collectie van maar liefst 300 tot 400 verschillende. * Duurzame lifestyle-expert Marieke Eyskoot gaat met duurzaam ondernemer Simon oude keukens oogsten en ziet hoe hij daar nieuwe keukens van maakt. En ook die kunnen weer hergebruikt worden.
In het centrum van Boxtel hebben Daisy en Mart een oude houtzagerij omgebouwd tot woonhuis. Ze hebben bijna alles met hun eigen handen opgebouwd. Een uniek project waar ze trots op zijn. * Chef-kok Sharon gaat op de Mexicaanse tour. Ze maakt chilaquiles met ei, feta en avocado. Daarbij serveert ze een mais-wortelsoepje. * Tuinexpert Manon Wijermars is samen met tuinmedewerkers Jan en Simon aan het werk in stadslandbouwkas De Oude Beer in Dordrecht. * In Amsterdam gaat Geert Pruiksma op zoek naar de subtiele en humoristische kunst van kunstenaar Frank de Ruwe, beter bekend als Streetartist Frankey.
Er is geen muur wit in het eigentijdse herenhuis van Tanja en Rogier in Utrecht. Ze prijzen zich gelukkig met vrij uitzicht midden in de stad, waarvan ze het liefst genieten vanuit hun wijnbarretje op de zolder. * Willem werkte in de oliehandel bij een bank voor hij besloot zijn droom te volgen. Hij doet nu een slagersopleiding en maakt in zijn worstenmakerij onder andere ossenworst. Een deel van zijn vlees komt bij boer Teun vandaan. Alain Caron wil hier alles over weten. * Het hele jaar is er kleur in de tuin van Else. In het vroege voorjaar kleurt het gazon lila van de krokusjes in bloei. Ze schieten uit de grond en gaan ongeremd tekeer.
Het verzamelen zit in het bloed van Jolien en Jan. Ze wonen in een voormalige dokterspraktijk in Almelo en daar is genoeg ruimte voor al hun verzamelingen. * Chef-kok Sharon maakt noodles carbonara met gerookte spekblokjes en Parmezaan. Ze serveert daarbij een salade van witlof, appel en komkommer. * In het Limburgse Mamelis werkt frater Leo Disch als kunstenaar. In Abdij Sint-Benedictus is hij tussen de gebedsdiensten door te vinden in het atelier, waar hij grafzerken en kunstwerken maakt. * Na een paar maanden winterrust gaat de BinnensteBuiten-moestuin weer open. Duurzame tuinvrouw Anne is er helemaal klaar voor.
Nathalie en Robert wonen aan de Dordrechtse Kalkhaven. Hun uitzicht wordt in stadsgidsen beschreven als het mooiste zicht op de Grote Kerk. De woning staat net zo scheef als de kerktoren, waardoor geen raam, deur of muur recht is. * Dit seizoen ontmoet culinair expert Alain Nederlands grootste chefs in Alain ziet Sterren. Hij gaat langs bij François Geurds. Deze chef met twee sterrenrestaurants en ontelbare interesses zit nooit stil en experimenteert erop los. * Bij Kasteel Oud-Poelgeest tekent botanisch tekenaar Esmee heel gedetailleerd sneeuwklokjes. Ze is verbonden aan Naturalis en tekent de natuur zodat die vereeuwigd blijft.
In hun zoektocht naar een groter huis stuiten Fabi Hoek en haar man op een nieuwbouwproject in Katwijk. Hun wens is duidelijk: meer ruimte voor het hele gezin. Hun vrijstaande woning is gebouwd in Dudok-stijl en daardoor een opvallende verschijning. * Chef-kok Ramon Brugman maakt homemade lijnzaadcrackers met zelfgemaakte sandwichspread en een gepocheerd ei. * Dik Brummel heeft zijn hart verloren aan het Friese paard. Op de boerderij in Epe heeft hij er een heleboel. Zijn doel is dit paard in goede gezondheid in stand te houden. Zijn dochter Nicole deelt zijn passie en rijdt graag op haar geliefde Friese paard Savannah in de bossen.
Een huis vol met glas laten bouwen op een stuk agrarische grond in het Friese Appelscha; in de duurzame woning van Edith schittereren in elke ruimte alle kleuren van de regenboog. * Chef-kok Sharon proeft in Zwolle ambachtelijk gemaakte boerenkarnemelk op de biologische boerderij van de familie Visscher. Vader Jaco en zoon Arjan vertellen hoe een gezonde bodem voor een gezonde koe en daarmee voor goede melk zorgt. * In Denekamp ontwaakt de verzamelaarstuin met voorjaarsbloeiers van Cor en Maria. Zij zijn al veertig jaar lang bezig met het kweken en vermeerderen van voorjaarsbloeiers als helleborussen, irissen en sneeuwklokjes.
Annelys en Pieter wonen met hun kinderen in een heerlijk gezinshuis in Heerenveen. Het stel heeft een grote voorliefde voor mid-century- en vintagevondsten uit de jaren zestig en zeventig. En dat is te zien. * Aan de vooravond van de ramadan maakt culinair schrijver Nadia Zerouali een smakelijk gerecht, dat thuishoort op de ramadantafel: gevulde druivenbladeren met gevulde uien. * In Drenthe zijn bevers aan het bouwen geslagen. Droge zomers hebben het waterpeil in hun leefgebied in de Drentsche Aa laten zakken. Om toegang te houden tot voldoende diep water maken ze sinds 2018 dammen: indrukwekkende bouwwerken, die het landschap veranderen.
In het dorpje Zenderen wonen Wendy en Mark met hun kinderen in een nieuwbouwhuis. Aan de buitenkant lijkt het een klassieke rentenierswoning, vanbinnen is het heel modern. * Chef-kok Ramon maakt gebakken varkenshaasmedaillons. Deze serveert hij op een puree van knolselderij, samen met een rode-uiencompote, rode kool en camembert. * Kunsthistoricus Geert Pruiksma is in Meppel en vertelt aan de hand van het kunstwerk De Meppeler Muggen ook een volksverhaal. * Van trouwring tot manchetknoop. Ellen en Lotte startten in 2008 hun eigen werkplaats in Amsterdam en ontwerpen samen sieraden met vergeten technieken en vaste hand.
Anja is acht jaar lang de eigenaar van een Afrikaanse stoffenwinkel. Nu ze daarmee gestopt is, wil ze van de winkelruimte een sfeervolle woonkamer maken. Interieurstylist Theo-Bert komt als geroepen. * Op een Amsterdams industrieterrein werkt Ard samen met zijn dochter op een boerderij van de toekomst. Chef-kok Leon Mazairac bezoekt deze binnenboerderij, waar kruiden en groentes onder kunstlicht groeien. * In de Hortus Overzee is een prachtige Japanse tuin waar twee keer per jaar op Japanse wijze wordt gesnoeid. Wybe is hoogleraar tuin- en landschapsarchitect en is gespecialiseerd in deze techniek.
Een kloosterkapel aankopen en transformeren tot woonhuis was voor Peter en Marleen de ultieme uitdaging. Maar er zat nog een heel klooster aan vast. Ze vonden liefhebbers die ieder een eigen stukje klooster verbouwden tot woonhuis. * De Eritrese Tedros brouwt met bierbrouwer Kees echt Eritrees bier. Chef-kok Ramon proeft een bier vol historie en herinneringen, dat op andere wijze wordt gebrouwen dan onze westerse biertjes. Duurzaam ondernemer Rinze heeft een machine uitgevonden om plastic uit het water te halen. De afvalarm voorkomt dat plastic via de rivieren naar de zee drijft of langs de oevers blijft liggen. Marieke Eyskoot zoekt hem op.
Chrissy woont in een van de appartementen van het oude monumentale Antonius Ziekenhuis in Utrecht. Met haar liefde voor hout en koninklijke kleuren maakt ze haar kleine huurwoning tot een paleisje. * Tafelzuur: Amsterdamser kan het bijna niet. En Amsterdamser dan Bianca krijg je ze niet. Haar augurken en Amsterdamse uitjes maakt ze volgens een geheim recept van meer dan 150 jaar oud. * Een hoogtepunt in de schaapskudde, de lammertijd. Schaapherder Mirjam de Hiep geniet van de uitdijende kudde en de lammetjes. * Rogier van Vugt van de Hortus Leiden laat zien hoe je binnen kunt tuinieren met een kamerterrarium.
Het Snouck van Loosenhuis is een prominent 18e-eeuws koopmanshuis huis tegenover de Drommedaris in de oude haven van Enkhuizen. De Enkhuizers kennen het pand als bejaardentehuis. Het pand bood tot eind vorige eeuw onderdak aan zes welgestelde, bejaarde dames. * Chef-kok Sharon maakt een Jamaicaans gerecht: jerk chicken, rijk gemarineerde kippenbouten, met daarbij goed gevulde rijst met o.a. rode bonen, garnaaltjes en bakbanaan. * De eeuwenoude Acacia van Doorwerth, de omgevallen Duizendjarige Den en de mystieke Wodanseiken van Wolfheze. Boswachter Joris Hellevoort heeft een passie voor bomen en voor de verhalen achter deze beroemde bomen.
Het appartement van Fedde en Jan in Amsterdam ziet er dankzij de creativiteit van Fedde geen dag hetzelfde uit, mede door een bijzondere collectie lampenkappen, kussenhoezen en zelfgemaakte schilderijen. * Chef-kok Sharon maakt gefrituurde rijstballen op basis van risottorijst, oesterzwammen, dille en limoen. Ze serveert er lekkere dips bij. * Wolken van vogels, boksende hazen en een overscherende zeearend. Het is winter in polder Arkemheen. Boswachter Marieke geniet in deze oudste polder van Nederland van het schouwspel van dieren. * Vlak voor de boekenweek laat Judith zien hoe zij nog met eeuwenoude technieken oude en nieuwe boeken bindt.
Aan de rand van Rijssen woont Irene met Maarten en drie kinderen in hun zelfgebouwde twee-onder-een-kaphuis. Het nieuwe pand is vooral in jaren 30-stijl gestoken met zachte kleuren en nostalgische hoekjes. * Nadia Zerouali proeft de slowjuices van sapmaker Murk Vermeeren. Niet de gewone appelsapjes, maar slowjuices met biologische groenten als pompoen, boerenkool, wortel, munt, en ga zo maar door. * Een theelepeltje grond bevat meer levende organismen dan dat er mensen op aarde leven, toch is dit ondergrondse leven vaak nog onbekend terrein. Cameraman Sam Reitsma laat deze wonderwereld zien en volgt Marc die bezig is zijn bodem te verbeteren.
In Wormerveer woont Gemma in pakhuis De Wildeboer, een pand uit 1731 langs de Zaan. Met respect voor de oude detais heeft ze jaren geleden samen met haar inmiddels overleden man het Zaanse pakhuis getransformeerd tot ideaal woonhuis met ruime ateliers. * Chef-kok Ramon Brugman is bij Joey en Sherilyn in Amsterdam. Zij maken een eeuwenoud product, dat heel goed vlees kan vervangen: seitan. * De Martenatuin in het Friese Franeker is een oase van rust, midden in de stad. In het vroege voorjaar kleurt het gazon wit van de sneeuwklokjes. Voor Manon is de witte gloed het hoopvolle begin van de lente.
In Maarheeze kiezen Don en Jacqueline twee jaar geleden bewust voor een huis van 50 m² aan de rand van een natuurgebied. Het wordt na een weekend proefwonen een wikkelhuis van karton en hout. Na veel ontspullen genieten ze met de kinderen van hun plek Onspan. * Tijdens de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel maakt chef-kok Sharon een lekker gerecht: een wrap gevuld met tandoori-aubergines en paprikaspread. * Vogelaar en ecoloog Camilla is in Flevoland bij de Lepelaarsplassen. Ze spot veel bijzondere watervogels. * Kunsthistoricus Geert bezoekt de Waal in Gendt voor het Dijkwijf, een bijzonder kunstwerk aan de rivier.
Een oude directeurswoning uit 1907 omgetoverd tot fijn gezinshuis. Sjoerd en Nine uit Leeuwarden hebben hun kleurrijke droomhuis gevonden. In elke ruimte is minimalisme, rust en eenvoud en is rekening gehouden met de regels van Feng Shui. * Als aftrap voor de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel maakt Ramon zelfgemaakte focaccia, met daarbij spaghetti met tomaat en basilicum. * Het Notoarestoen Arboretum in Eenrum kleurt volop groen in de winter. De grote verzameling rododendrons behouden hun groene blad en verrassen met de achterkant ervan. Felrood, okergeel, fluweelzacht en stekelig.
In het pittoreske Dokkum wonen Willemijn en Leo in een oud pakhuis én een oude school. Ook al is het huis schots en scheef, ze wonen hier met veel plezier. De karakteristieke woning heeft een nieuwe look gekregen, met een knipoog naar de geschiedenis. * Het is hartje winter, maar in de koude kas van biodynamisch tuinder David Luijendijk in Roelofarendsveen is het een oase van groen. Culinair expert Alain Caron maakt er wat lekkers mee. * Hans Signer beleeft drukke tijden met zijn Stichting Opvang de Ezelsociëteit, een plek waar oude of zieke ezels worden opgevangen. Gelukkig heeft Hans er in Nijkerk een paar stallen bijgekregen.
Architectuurhistoricus Valentijn is in de historische boerderij De Meeshoeve in Oud-Gastel. De boerderij is een ware tijdscapsule naar het katholieke boerenleven van de vorige eeuw van een groot gezin. * In Gouda bakt Mike van den Berg als zesde generatie stroopwafels in de familiebakkerij. Chef-kok Rosah leert alles over deze Goudse klassieker. * Modeontwerper Bas Timmer maakt duurzame slaapzakken voor mensen die dakloos zijn. Marieke Eyskoot gaat bij hem langs om te zien welke materialen hij gebruikt en wat voor enorme impact hij maakt, zowel duurzaam als sociaal gezien.
Als Sandra intrekt bij Daan in 't Gooi, brengt ze sfeer en kleur in het lege mannenhuis. Met de eetkamer lopen ze vast en uit pure wanhoop maken ze alles in de kamer wit. Dat is de ideale klus voor interieurstylist Theo-Bert. * Chef-kok Leon Mazairac maakt twee Italiaanse klassiekers uit de regio Lombardije. Hij bereidt een risotto met asperges en een smeuïge ossobuco Milanese met gremolata. * Ambachtelijke prothesemaker John Brandsen maakt met siliconen, haren en levensechte aders bijna niet van echt te onderscheiden armen, handen of voeten. Met zijn collega Robert van der Werff, erg goed in nagels, werkt hij elke dag aan deze kunstwerken.
Kevin en Sylke wonen in een zelfontworpen tiny house van zes meter hoog op De Kleine Burg, een project waar duurzaam wordt geleefd. Dankzij slimme oplossingen leven Kevin en Sylke bijna volledig off-grid. * Chef-kok Sharon de Miranda maakt chocolademuffins met chocolade ganache en kaneelstengels. * Beekvisexpert Romeo laat de staat van de onderwaterbossen en habitat van de beekvissen aan de rand van de Veluwe zien. * Rogier van Vugt van de Hortus Leiden laat zien dat je ook binnen kunt tuinieren met kamerplanten, wat enorm veel groenvreugde brengt.
Al jaren woont Carleen op de Zaanse Schans. Ook al trekt haar grotendeels houten woning uit 1704 iedere dag veel toeristen, Carleen kan zich geen mooiere woonplek voorstellen. * Chef-kok Ramon maakt har gow, Cantonese dumplings. Dit zijn gestoomde deegpakketjes, gevuld met garnalen, met een heerlijke saus op basis van sojasaus. * Jantine heeft een missie: zoveel mogelijk heggen met zoveel mogelijk mensen planten. Op deze plantdag gaan enthousiaste vrijwilligers aan de slag met een lange heg. * Kunsthistoricus Geert bekijkt het Groningse hoofdstation, zoals het in de volksmond wordt genoemd, van binnen en buiten. Het zit boordevol kunst.
Wonen in een oude watermolen is voor Louis en Margot een droom die uitkomt. In 1998 verbouwen ze de voormalige Watermeule in Hout-Blerick tot woonhuis en ze zien er hun kinderen opgroeien en uitvliegen. * Claudia Arkensteijn is verslingerd aan duurzaam fermenteren: kimchi, kombucha en tempeh. Zo maakt ze tempeh niet van soja, maar van allerlei soorten bonen, die gewoon in de Nederlandse polders groeien. Dat wil chef-kok Ramon Brugman wel eens zien. * In het Haagse Bos vertelt kunstenaar Sara Vrugt over haar liefde voor bomen en het geborduurde bomenkunstproject, waardoor ze meer dan 100.000 bomen heeft kunnen planten.
Wonen in je eigen museum. In het Noord-Hollandse Kudelstaart hebben Leo en Astrid hun huis volgehangen met meer dan 200 glas-in-loodlampen en 100 schilderijen. * Chef-kok Leon Mazairac maakt Italiaanse klassiekers: Italiaanse kalfstartaar (carne cruda) en tajarin met salieboter en panna cotta. * De nieuwe BinnensteBuiten-expert Tim Hogenbosch en buitenleerkracht Esther nemen de kinderen van groep 3 van het Kompas in Meppel mee naar buiten om in de frisse lucht les te geven. * Kunsthistoricus Geert is bij een kunstwerk dat eruitziet als een industriële pomp, maar dat onlosmakelijk verbonden is met de wederopbouw van Arnhem na WO II.
Bart en Darcy vallen als een blok voor een kubuswoning in hartje Rotterdam, gebouwd door architect Piet Blom. Dat ze door de aparte vorm geen normale kast kwijt kunnen én ze wekelijks de muren moeten stofzuigen, neemt het jonge stel op de koop toe. * Ger Arts maakt in zijn destilleerderij whisky, gin, korenwijn en grappa. En hij redt wijn die anders de gootsteen in was gegaan. Heb je een dubieuze fles wijn? Breng de wijn naar Ger en hij stookt er eau de vie van. Alain gaat proeven. * Vintagedesignmeubels restaureren en opnieuw stofferen. In het Limburgse kloosterdorp Steyl delen Nico en Thierry de liefde voor elkaar en dit ambachtelijk vak.
In Opeinde laten Cor en Marianne door hun zoon een ecohuis ontwerpen. Tijdens de bouw is tot in detail nagedacht over waar de meubels komen en daar is de indeling van het huis op aangepast. * Chef-kok Ramon maakt een kruidige, winterse carrot cake. De taart is extra lekker gemaakt met frosting, pistachenootjes en chocoladekrullen. * Boswachter Marieke is met mossenkenner en boswachter ecologie Hans Wondergem in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. * Oud-marinier Danny Pormes heeft een oplossing bedacht voor de grote hoeveelheid schoenen die in de verbrandingsoven of op de afvalberg belandt. Marieke Eyskoot zoekt hem op.
De Rotterdamse kunstenaar en auteur Wendy Buiter is sinds vorig jaar een van de gelukkige bewoners van de Zalmhaventoren, het hoogste wooncomplex van de Benelux. Wendy houdt van het uitzicht: de skyline van Rotterdam; 'het is net een kunstwerk.' * Chef-kok Sharon maakt moussaka, een traditioneel Griekse ovenschotel, met aardappelen, pasta, aubergines, gehakt en bechamelsaus. * Vroeger wemelde het van de konijnen in de duinen. Door virusziekten zijn ze nu schaars geworden, en dat heeft grote gevolgen voor hun leefomgeving. Konijnexpert Jasja en ecoloog Harrie laten zien wat het belang is voor hun behoud in het duingebied in Meijendel.
In Amsterdam woont Birgitta in haar voormalige kapsalon. Binnen weerspiegelt elke plek haar kunst- en fotografietalent. Dat zie je terug in het diverse kleurenpallet en de meest uiteenlopende bloemenprints. * Alain Caron proeft heerlijke broden in de bakkerij van Suzanne. Toen door covid alle werkzaamheden van de filmproducent stil kwamen te liggen, besloot Suzanne te gaan bakken. Deze hobby is inmiddels haar tweede beroep, met als specialisme haar zuurdesembrood. * In Breda ligt kasteel Bouvigne, waar de Franse, Duitse en Engelse tuin samen komen. Ook de kapelletjes bij het kasteel zitten vol bijzondere verhalen.
De 13-jarige Finn doet niets liever dan schilderen, handpoppen maken en kleding ontwerpen. Thuis biedt zijn atelier-kamer weinig inspiratie. Een mooie klus voor interieurstylist Theo-Bert. * Broers Klaas en Sjoerd hebben een missie. Zij willen vleesconsumptie verduurzamen door het eten van vlees direct uit de natuur. Op de boerderij in Loenersloot maken zij huisgemaakte producten van het wild. Een feestje voor chef-kok Ramon. * Boswachter Marieke en collega Egbert zijn in het veengebied Olde Maten, een oud, moerassig hooilandschap bij Rouveen en Staphorst. Ze zoeken sporen van otters, spotten reeën en bekijken aalscholvers en zilverreigers.
Architectuurhistoricus Valentijn bezoekt in Franeker het Eise Esingaplanetarium en de art nouveau koffie- en theewinkel ernaast, twee panden die door historie met elkaar verbonden zijn. * Ook dit seizoen ontmoet culinair expert Alain Caron Nederlands grootste chefs in Alain ziet Sterren. Hij trapt af in Helmond met Jermain de Rozario, de rebel uit de culinaire scene die het van vuilnisman tot sterrenchef heeft geschopt. * Een tuin in winterrust heeft voor Nitha een ongekende schoonheid. Binnen de rechte lijnen van de tuin mogen de planten en heesters exploderen, met magische winterbloeiers als sneeuwklokjes, toverhazelaar en de edgeworthia.
Het is Valentijnsdag. In Culemborg maakt Lennart een romantisch drankje: mousserende vruchtenwijn met rozenwater. Chef-kok Rosah proeft mee. * Als relatiecounselor en landbouwkundig onderzoeker ontwikkelde echtpaar Joke en Jerke een hele eigen kijk op de liefde. Het groeien van planten en de liefde lijken veel op elkaar. Ze lopen samen de liefdeswandeling door Wageningen. * In Oudewater bekijkt kunsthistoricus Geert Pruiksma de replica's van schilder Gerard David. * Marc woont in Groningen in een klein huurappartement en krijg het voor elkaar in zijn woning een heuse klimmuur te bouwen. De bank is hierbij een goede valmat.
Dat Esther en Timo gek zijn op tropische kleuren is meteen te zien. De vondsten die ze meenemen van hun verre reizen maken het interieur tot een kleurrijk geheel. * Chef-kok Sharon roerbakt broccoli met biefstukpuntjes, gezouten pinda's en zoete aardappelfriet. * Om de vogels de winter door te helpen kun je je tuin of balkon vogelvriendelijk maken. Tuinvogelconsulent Luci heeft dit gedaan en ziet vele vogels in de tuin, waaronder een uil en torenvalk. * Fatima Oulad Thami schildert volgens de eeuwenoude technieken met henna. Met aandacht maakt ze de prachtigste patronen op handen, voeten, naar traditioneel of eigen ontwerp.
Epko en Jolanda wonen in een oude school in het Friese Gorredijk. Samen geven ze schilderles in het voormalig schoollokaal, maar hun favoriete ruimte is de slaapkamer om heerlijk te cocoonen. * Broers Klaas en Sjoerd hebben een missie. Zij willen vleesconsumptie verduurzamen door het eten van vlees, direct afkomstig uit de natuur. Op de boerderij in Loenersloot maken zij de mooiste huisgemaakte producten van het wild. Een waar feestje voor chef-kok Ramon Brugman. * Het is januari en dat betekent dat de fruitbomen gesnoeid moeten worden. Moestuinexpert Manon gaat samen met Simon aan de slag op een moestuincomplex in Dordrecht.
Het appartement van Florentine is gevestigd in een voormalige gieterij in de Amsterdamse Jordaan. De taartpuntige loft heeft uitdagende ronde muren en hoekjes waar zij wel raad mee weet. * In Nijmegen proost chef-kok Rosah van Schendelen met bierbrouwer Thieu en brouwmeester Henk. Naast mooie speciaalbieren maken de mannen iets heel anders: biermosterd. Rosah maakt er iets lekkers bij. * Natuur is niet alleen in planten terug te vinden. Juist in de stad is er veel te ontdekken in de stenen. Emeritus hoogleraar Jelle Reumer laat bijzondere fossielen in Utrecht zien.
Iris van Vliet is helemaal gek van kamerplanten en heeft haar eigen urban jungle gecreëerd in haar woonhuis in Dordrecht. Iris kan zich een huis zonder groen niet voorstellen. * Nadia Zerouali steekt haar handen uit de mouwen als ze Marokkaans gevuld brood maakt. Het is flink kneden, maar met twee heerlijke vullingen echt de moeite waard. Daarbij maakt ze een lauwwarme wortelsalade met paarse olijven. * Tingieten is een bijna vergeten ambacht. In het Gelderse Alphen aan de Maas maakt Martijn samen met zijn broer Jurgen met tin nog de meest bijzondere objecten, waaronder een zeer begeerde schaal.
Margreet en Peter zijn echte watersport-en botenliefhebbers. Voor hen komt een droom uit als ze een woonark kunnen kopen voor het bedrag van 1 euro. Scheepstimmerman Peter bouwt de hele boot opnieuw op. * Chef-kok Sharon de Miranda maakt een pastei, gevuld met pittige aardappelen en wortels. Daarbij serveert ze een romige uiensoep. Vega en lekker. * De zwarte populier is helaas een steeds zeldzamer baken in het Hollandse rivierenlandschap. In de Brabantse Biesbosch staan nog een aantal monumentale exemplaren. * In Amsterdam wordt van groenteafval natuurlijke verf gemaakt. Duurzame-lifestyle-expert Marieke Eyskoot gaat op bezoek.
Samenwonen is leuker dan alleen. Daarom kopen Lieke en Tim samen met vijf vrienden een grote boerderij aan de rand van Utrecht. Ze gebruiken samen de woonkamer en keuken en dat zorgt voor veel woonplezier. * Met dit winterse weer is er niets lekkerder dan een grote pan warme ossenstaartsoep op tafel te zetten. Chef-kok Ramon heeft goede herinneringen aan de soep van zijn moeder. Hij gaat buiten in een passende omgeving met haar recept aan de slag. * Kunsthistoricus Geert Pruiksma loopt door een passage die van onder tot boven is gevuld met kunst: de Passage Oersoep in hartje Amsterdam. De hele passage is eigenlijk één groot kunstwerk.
Als Amanda en Lars verkering krijgen, dromen ze ervan om samen in een vrijstaand huis te wonen. Die droom komt uit. Van een jaren 30-huis hebben ze een eigen plek gemaakt met veel hout, licht en vintagevondsten. * Aan de rand van Amsterdam teelt Thijmen de meest bijzondere wintergroenten: Russische boerenkool, zwarte rammenas, crapaudine-bietjes en Galicische kool, oftewel collard greens. Alain helpt met oogsten én maakt wat moois. * Cees heeft als kind al een passie voor dieren, pas na zijn vijftigste besluit hij om natuurfilmer te worden, met als resultaat een prachtige film over de wolf. Op de Veluwe vertelt hij wat hij heeft meegemaakt.
Het is voor Jochem geen liefde op het eerste gezicht als hij samen met zijn vriend René een appartement uit 1920 gaat bezichtigen. Maar René is wél enthousiast en uitendelijk laat Jochem zich overhalen. De mannen storten zich vol overgave op de inrichting. * Chef-kok Rosah bezoekt in Marle rookspecialist Trea. Zij rookt hier de meest bijzondere producten: kaas, olie, zout, kruiden, worsten, hammen en rivierkreeftjes. * De Aaltense Goor is een bijzonder landschap, zelfs uitgeroepen tot icoonlandschap. Boswachter Marieke bezoekt samen met collega Doreen het gebied.
Na het onverwachte overlijden van haar man stort Carla zich vol overgave op haar interieur. Ze tovert haar kleine huurwoning om tot een kleurrijk geheel, waar ook weer ruimte is voor haar zelfgemaakte schilderijen, vazen en potten. * In Werkhoven eten de koeien van Aleid alleen gras en vers hooi. En van de melk wordt dan hooikaas gemaakt. * Chef-kok Leon neemt een kijkje en maakt er een lekker gerecht mee. * De 22-jarige Orla, Nederlands jongste gitaarbouwer uit Schuinesloot, laat zien hoe ze haar droom heeft verwezenlijkt. Op haar dertiende wist ze al dat ze gitaren wilde gaan bouwen. Nu bouwt ze elke dag haar eigen gitaren.
In het Noord-Brabanste Vierlingsbeek hebben Eric en Wilmy alle ruimte in hun statige woonhuis uit het jaar 1800. Overal in huis is Wilmy losgegaan op kleur en behang. * Sharon de Miranda zet een bijzondere groente in het zonnetje: okra. Ze maakt gefrituurde okra met pittige uien-tomaatsalsa en een frisse salade met snijbonen, courgette en radijsjes. * Toen in de zomer 2021 half Limburg onder water liep en vele huizen daardoor onder kwamen te staan, werd het tijd voor actie. Door een wandeling in het gebied bij Epen laat boswachter Paul Wijenberg zien hoe de omgeving meer klimaatbestendig is gemaakt.
Vivian en Sjaak verbouwen een voormalig winkelpand tot heerlijk gezinshuis. Aan de tuinkamer komen ze niet toe, maar ze weten wel heel goed wat ze daarmee willen: een knusse cocon in Engelse stijl. Theo-Bert Pot schiet te hulp. * Chef-kok Ramon Brugman maakt een hartige taart die perfect is voor de koude dagen. Een winterse quiche met pompoen, chorizo en feta. Daar maakt hij ook nog een winters soepje bij. * Twintig jaar geleden ontdekt Theo het prachtige jacobschaap met zijn vier horens en is meteen verkocht. Hij probeert nu dit bedreigde oerschaap en het Hongaarse rackaschaap in stand te houden op zijn boerderij in het Brabantse Heesch.
De woning van Kor en Remaiko uit Schoonhoven heeft de uitstraling van een strakke loft. En dat was precies de bedoeling toen de mannen een paar jaar geleden hun huis lieten ontwerpen. Dat het stel niet vies is van kleur, is duidelijk terug te zien in hun interieur. * Ken je klassiekers! Chef-kok Leon Mazairac maakt Toscaanse broodsoep met konijn. * Taalkundige Leonie Cornips bestudeert de communicatie van koeien. Koeien communiceren met elkaar en met mensen. Boer Gerard Mul stelt zijn koeienstal open en Leonie vertelt wat er allemaal gebeurt.
Joost en Maaike verhuizen zes jaar geleden van Arnhem naar het Gelderse dorpje Loil. Ruimte om het huis, vrijheid voor de kinderen en een tuin met ruimte voor een pizzasteenoven. Joost klust erop los en Maaike stort zich op de kleurrijke inrichting. * Je kunt het kant-en-klaar kopen. Maar veel lekkerder en leuker is het zelf te maken: falafel. Culinair schrijver Nadia Zerouali laat zien hoe je dat doet. * Midden in de Bollenstreek ligt het historisch Landgoed Keukenhof, een groene oase van rust in de hectiek van de Randstad. Hoofdtuinman Stefan Slobbe en beheerder Erik Slagboom vertellen over de geschiedenis.
In hartje Amsterdam bezoekt architectuurhistoricus Valentijn Carbo een gebouw dat iedereen kent: Het Koninklijk Paleis op de Dam. Maar wat niet iedereen weet is dat het Koninklijk Paleis oorspronkelijk gebouwd is als stadhuis. * Culinair expert Alain Caron is in de Achterhoek bij melkveehouder en kaasmaker Johannes Weenink. Behalve dat hij lekkere kazen maakt, stookt Johannes ambachtelijke likeuren van o.a. Achterhoeks fruit. * Beuk, ruwe berk, grove den en zomereik. Natuurillustrator Jasper de Ruiter tekent alles wat er in de natuur te vinden is. In de winter trekken al die verschillende boomsilhouetten zijn aandacht.
Bij Babette in Soest is haar inrichting tweedehands, tot aan haar planten toe. Meubels die al geleefd hebben vinden hier hun thuis, met vlekken of scheuren en al. * Sharon de Miranda zet een betaalbare maaltijd op tafel; een heerlijke stoof van bruine bonen, aardappeltjes, paprika en specerijen. * Kleinlandkaartmos, hunebedmuisjesmos en navelmos; typische mossen die op zure gesteente groeien. Boswachter Marieke is in Drenthe en bekijkt deze korstmossen op hunbedden. * In Drachten staat Geert Pruiksma bij een bijzonder kunstwerk: een raket gericht op de toekomst en een verwijzing naar de eerste reis die de mens naar de maan brengt.
Dan en Mark wonen in een historisch huis in het centrum van Roermond. De slagerij die er vroeger in gezeten heeft, zie je nog terug en het interieur ademt een liefde voor de zestiende en zeventiende eeuw. * Chef-kok Ramon Brugman wordt altijd erg gelukkig van Hongaarse goulash, vooral in de winter. Op een sfeervolle buitenlocatie maakt hij dit heerlijke stoofgerecht met rundvlees, paprika en aardappel. * Duurzaamheid en recycling speelt ook in de ziekenhuizen een belangrijke rol. Marieke Eyskoot volgt de recycling van speciale operatiedoeken in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam.
De woning van Cor en René uit Schoonhoven heeft de uitstraling van een strakke loft. En dat was precies de bedoeling toen de mannen een paar jaar geleden hun huis lieten ontwerpen. Dat het stel niet vies is van kleur, is duidelijk terug te zien in hun interieur. * Ken je klassiekers! Chef-kok Leon Mazairac maakt Toscaanse broodsoep met konijn. * Taalkundige Leonie Cornips bestudeert de communicatie van koeien. Koeien communiceren met elkaar en met mensen. Boer Gerard Mul stelt zijn koeienstal open en Leonie vertelt wat er allemaal gebeurt.
Lieke woont met haar gezin op hun zelfontworpen woonark in Vreeland. Na een lang verblijf in Marokko willen ze hun ervaringen meenemen. Dat zie je terug in kleurrijke spullen en Marokkaanse kleden en kussens. * Chef-kok Sharon bezoekt in Rotterdam een keuken waar wereldgerechten worden gekookt door vrouwen met een migratieachtergrond: van Kaapverdiaanse cachupa tot Senegalese mafé. Zo leren de vrouwen ook de Nederlandse taal en de samenleving kennen. * Erik Winkler is decoratief schilder die rijkelijk gedecoreerde stukken maakt volgens ambachtelijke technieken, zoals vergulden, verzilveren, glasetsen en hout- en marmer imiteren.
In hartje Amsterdam bezoekt architectuurhistoricus Valentijn Carbo een gebouw dat iedereen kent: Het Koninklijk Paleis op de Dam. Maar wat niet iedereen weet is dat het Koninklijk Paleis oorspronkelijk gebouwd is als stadhuis. * Culinair expert Alain Caron is in de Achterhoek bij melkveehouder en kaasmaker Johannes Weenink. Behalve lekkere kazen stookt Johannes ambachtelijke likeuren, van o.a. Achterhoeks fruit. * Beuk, ruwe berk, grove den en zomereik. Natuurillustrator Jasper de Ruiter tekent alles wat er in de natuur te vinden is. In de winter trekken al die verschillende boomsilhouetten zijn aandacht.
In Gouda woont studente Lianne in de eerste microwoning van Nederland. Bij eigenaar Tessa Halm staat het prefabhuisje van 24 m2 in de tuin. Voor Tessa is het een mooie manier om zelf iets te doen aan de woningnood. * Culinair schrijver Nadia Zerouali maakt een gerecht, waarvan ze tijdens een van haar reizen onder de indruk was: Libisch gevulde aardappeltjes. * Sinds vijf jaar heeft Julius Booy uit Boskoop een kleine zorginstelling, waar hij jongeren met moeilijk hanteerbaar gedrag dagbesteding biedt op zijn eigen stukje grond met een voedselbos. Hier leren jongens met gedragsproblemen snoeien, planten, maaien, dieren verzorgen en koken.
In de 17e eeuw laat een van de rijkste Amsterdammers een stadpaleis aan de Herengracht bouwen. Architectuurhistoricus Valentijn Carbo neemt een kijkje in dit Huis Bartolotti. * Sharon laat zien dat lekker eten niet duur hoeft te zijn. Ze maakt een stevige bietensoep met een broodje makreelmousse. * Midden in de Randstad ligt het jonge Bentwoud, dat zo'n twintig jaar geleden werd aangeplant. Boswachter Marieke ontdekt hier het Kinderbomenbos, dat een week oud is. * Kunsthistoricus Geert Pruiksma is in Leeuwarden en vertelt het verhaal achter het kunstwerk LOVE, twee reusachtige witte hoofden van een jongen en een meisje, dichtbij elkaar.
Sara en Wybran wonen met hun vier dochters en de moeder van Wybran in een kleurrijke boerderij. De voormalige stallen zijn omgetoverd tot grote woonkeuken en de bouwmaterialen en meubels zijn tweedehands. * Culinair Expert Nadia Zerouali bezoekt in Den Haag de Iraans-Koreaanse Ruby die traditionele kimchi maakt, ofwel gefermenteerde kool. Een recept dat ze leerde van haar Koreaanse oma. * Langs de rivier de IJssel ligt in de uiterwaarden bij Olst de prachtige ruige natuurtuin van Josée en Willem de Haan. Hun glazen huis integreert in de prachtige omgeving van natuurgebied de Duursche Waarden.
Wonen in een rijksmonument uit 1628 midden in het vestingstadje Elburg. Rian heeft haar interieur samen met haar zoon helemaal naar eigen smaak ingericht. Overal zie je brocante. * Jacques Brinkman begint na zijn hockeycarrière een bierbrouwerij en ontwikkelt een alcoholvrij sportbiertje dat chef-kok Leon Mazairac graag komt proeven. * Vlakbij het centrum van Arnhem ligt Park Sonsbeek. Voormalig boswachter Jeroen Glissenaar vertelt over de cultuurhistorie van dit van oorsprong adellijke landgoed.
In het Drentse Wezup wonen Rhea en Gerard in een oude basisschool, ooit de kleinste van Nederland. De kleuterklas is nu de woonkamer en het oude speellokaal de slaapkamer. * Chef-kok Ramon Brugman maakt soto ajam, Indonesische soep op basis van kippenbouillon met verse groenten, een gekookt ei en zelfgemaakte sambal ketjap. * Eeuwenoude beukenlanen, grafheuvels van net na de prehistorie en restanten uit de ijstijd. Boswachter Marieke bezoekt het historische bosgebied de Woldberg. * Wilgentenen van eigen land. Mandenmaker José is verknocht aan het oude ambacht. In het Noord-Hollandse Zuidschermer werkt ze met 15 verschillende soorten wilgen.
Bianca en haar gezin betrekken een nieuwbouwwoning met nul op de meter in Waddinxveen. De woning wordt voor de verhuizing nog even flink aangepakt. * Als culinair expert volgt Alain Caron de nieuwe ontwikkelingen op de voet. Vandaag gaat hij iets bijzonders proeven: algen. Tim en Freya ontwikkelen in Rotterdam met deze algen op duurzame wijze voedsel, dat ook nog eens zeer eiwitrijk is. * In Nederland puilen de kringloopwinkels uit hun voegen. Ontwerpster Louise Cohen wil voorkomen dat de onverkoopbare spullen in de verbrandingsoven eindigen. Marieke Eyskoot gaat langs om te zien hoe zij van die afdankertjes weer gewilde spullen maakt.
Eric en Willem hebben één grote wens: een huis creëren met een concertzaal. Dat lukt met de bouw van hun nieuwe huis. De vleugel in de woonkamer is het centrale middelpunt voor de huisconcerten. * Heb je wat te vieren of gewoon zin in wat zoets? Neem dan een kijkje in de keuken van chef-kok Sharon de Miranda, waar ze een heerlijke taart op tafel zet. Niets minder dan een pompoen-cheesecake met dotjes boter-kaneelcrème. * In de winter lijkt het tuinseizoen nog heel ver weg, maar dat hoeft niet. Rogier van Vugt van de Hortus Leiden laat zien dat je ook binnen kunt tuinieren met kamerplanten, wat enorm veel groenvreugde brengt.
Midden in de lockdown bewoont Daan een oude vlasfabriek in Zevenbergschen Hoek. Zonder gas, water of licht en er wordt volop verbouwd. Inmiddels is ze blij met haar droomhuis. * Nadia Zerouali bezoekt in Amsterdam de Colombiaanse Andres. Om lokale boeren te ondersteunen en om voedselverspilling tegen te gaan, begon hij hun overschot op te kopen. Daarvan maakt Andres nu plantaardige en biologische dipsausen, met een Colombiaanse touch. * Boswachter Tim en 'buitenleerkracht van het jaar' Tine Nieboer stellen een speelse buitenles samen voor kinderen uit groep 6/7/8 van een Buitenveldertse school, om spelenderwijs te leren in de buitenlucht.
De keuken is de centrale plek in huis voor het gezin van Anne-Marie en Mauk. Aan gezelligheid geen gebrek, maar kleur en sfeer ontbreken nog in het interieur. Interieurstylist Theo-Bert Pot schiet te hulp in Beverwijk. * Djûke Smith teelt op haar boerderij bij Bunnik echte Nederlandse kiwi's. Deze worden op een gek moment geoogst: laat in de herfst, als al het andere fruit al van het land is. * Els schaaft en beslaat paarden en pony's met precisie en liefde. Na tal van banen gooit ze op haar dertigste het roer om. Ze begint de opleiding tot hoefsmid. Nu doet ze elke dag wat ze het liefst doet: met paarden in de buitenlucht bezig zijn.
Je huis inrichten als een Italiaanse ijswinkel. In Leidschendam verbouwen Jennifer en Jamie hun huis bijna helemaal zelf en stylen het met heel veel kleur. De kleur roze zie je overal terug in huis. * Chef-kok Ramon Brugman maakt een typisch Brits gerecht: klassieke Engelse chicken pot pie, een perfect recept voor een koude winterdag. * Smienten, kuifeenden, pijlstaarten en wintertalingen. Op Wieringen wemelt het van de eenden. Boswachter Marieke bezoekt samen met een collega een van de oudste eendenkooien op het voormalige Zuiderzee-eiland.
Selena en Tim hebben in Rijssen een jaren 20-huis verbouwd naar de gemakken van nu. Muren, vloeren en plafonds zijn verduurzaamd, met respect voor de karakteristieke details. * Alain Caron is gek op aardperen. In Oud-Beijerland telen Benjamin en zijn vader deze groente op kleine schaal. Niets is gemechaniseerd, dus Alain neemt ook de riek ter hand om de aardperen te rooien, voordat hij er een mooi gerecht mee maakt. * Droogbloemen zijn een ideale versiering in huis. Ze zijn lang houdbaar, je kunt er mee variëren en mengen met snoeiafval uit de tuin. Astrid en Anneleen laten zien hoe zij dat doen.
Patrick en Marike kopen een leegstaand bedrijfspand in Zwolle en verbouwen het tot een luxe loft. Ze laten zien dat je met doorzettingsvermogen en creativiteit een eind komt. * Sharon maakt een Chinees gerecht: char siu, oftewel geroosterd varkensvlees met gebakken rijst, sperziebonen en komkommer op zuur. * Spelen in de wei en lekker soezen op het warme stro. Bij Stichting 't Olde Manegepeerd in Dalmsholte genieten uitgewerkte manegepaarden van een mooi pensioen. * Kunsthistoricus Geert ziet verweesde kunstwerken in Utrecht. Dankzij de inspanningen van mevrouw Tini Chamboné zijn vele bijna vergeten kunstwerken gered uit het depot.
Na jarenlang in het buitenland te hebben gewoond, kopen Jan Jaap en Titi Lems de Hervormde Kapelkerk in Deventer. Het hele pand wordt naar hun smaak verbouwd en het interieur wordt volgezet met bijzondere items uit Azië. * 2022 zit er bijna op. Met heerlijk borrelhappen, zoals pikaballetjes, warme camembert en gevulde courgetterolletjes, sluit chef-kok Sharon de Miranda het oude jaar af.
In het centrum van Amsterdam staat de Portugese synagoge. Deze is in 1675 geopend en sindsdien is er niks veranderd aan het interieur. Architectuurhistoricus Valentijn bezoekt een bijzonder gebedshuis dat nog in gebruik is. * Chef-kok Rosah maakt een feestelijke oudjaarsborrelplank. Met een variant op de bekende gevulde eitjes, waarbij de eieren krokant gebakken worden, crispy wonton of wat dacht je van 'dronken druiven'? * In het Overijsselse Losser klinkt in deze tijd van het jaar, volgens eeuwenoud Twents gebruik, de midwinterhoorn. Paul Wigger blaast er niet alleen op, maar hij maakt ze ook nog op ambachtelijke wijze.
Sinds een half jaar wonen Ad en Monique in Zierikzee aan de haven, als trotse bewoners van het enige huis op de dijk, met genoeg ruimte voor de bijzondere uitvindingen van Ad. * Voor de tweede keer deze week verrast Ramon mensen met een oliebol. Dit keer zijn het mensen die door iemand zijn opgegeven, om ze te bedanken. Voor Ramon een eer om hun hartverwarmende verhalen te belonen met een oliebol. * In deze tijd van het jaar van de winterse verstilling komt de natuur tot rust. Marcel van Ool, werkzaam bij Staatsbosbeheer, groeide hier op. Het Limburgse Spaubeek is de plek waar hij zich als mens verbonden voelt met de natuur.
Met net genoeg geld een huisje kunnen kopen en het daarna verbouwen met gekregen bouwspullen; kunstenaars Jolanda en Geert doen het op hun eigen kunstzinnige manier. * Culinair schrijver Nadia Zerouali breekt een lans voor een bijzondere groente: molokhia. In Nederland vrij onbekend, maar molokhia is zeer geliefd in het Midden-Oosten. Nadia bereidt de molokhia met paddenstoelenbouillon en jackfruit; een ware explosie aan kruiden en specerijen. * In Aarle-Rixtel staat het kasteeltje Croy op een groot landgoed. Hier houdt Mathee zijn Spaanse merinoschapen, die hier al voorkwamen toen er nog een kasteelheer was.
In het Amsterdamse Roosenhofje staat samenwonen én van betekenis zijn voor anderen centraal. Joanne en Rikko huren met hun gezin een bovenwoning en zetten zich met alle bewoners in voor de buurt. * Ramon Brugman verrast mensen die het echt verdienen. Door de hoge gasrekeningen komen steeds meer mensen in financiële problemen. Hij rijdt zijn oliebollenbus naar de voedselbank om de vrijwilligers èn de mensen in de rij te verrassen met een zelfgemaakte oliebol. * Exotische bananenplanten, zonminnende agapanthus en de tropische bromelia; door een dek van bladeren overleven deze exoten de natte, koude winters in het Arboretum in Kalmthout.
Sarah Dikker houdt van kamerplanten, haar huis staat er vol mee. Tijdens Kerst wordt de kerstboom van bijna zes meter volgehangen met natuurlijke decoraties. * Op tweede kerstdag gaat chef-kok Sharon aan de slag met overgebleven aardappels en groenten en maakt er een sukadestoofpotje bij. * Geen os en ezel, maar alpaca's in een knus verlichte stal. Ebby en haar gezin vangen dieren op die medische zorg nodig hebben. In deze tijd is de stal in kerstsfeer. * Modeontwerper Bas Timmer maakt duurzame slaapzakken voor mensen die dakloos zijn. Marieke Eyskoot ziet welke materialen hij gebruikt en wat voor impact hij maakt, ook op sociaal gebied.
BinnensteBuiten viert Kerst. In Kamerik zijn chef-koks Ramon Brugman en Leon Mazairac te gast op de ambachtelijke stokerij van Laetitia. De chefs proeven hier van de whisky en eau de vie. Ze bereiden een speciale cocktail en toepasselijke hapjes voor de feestdagen. * De stokerij ligt tegen de Nieuwkoopse Plassen aan, waar Marieke op het water ervaart hoe mooi juist nu de natuur is. Theo-Bert zorgt voor een bijzondere verrassing: hij adopteert een kerstboom en leeft zich helemaal uit op de kerstversiering. Na een dag proeven, koken en beleven is het tijd om samen aan tafel te gaan.
Kerstbomen, kerstversieringen en kerststukken. Overal in het huis van Diny en Jan is het Kerst. De feestdagen is voor hen dé periode om liefde en warmte te geven aan iedereen die dat nodig heeft. * Chef-kok Ramon maakt een heerlijke chocolademousse als dessert, met bakbanaan, karamel en mooie krokantjes. * Manon en Simon verruilen de moestuin voor een veld vol kerstbomen. Samen verrassen ze mensen die dit jaar zelf geen kerstboom kunnen opzetten. * Kunsthistoricus Geert Pruiksma bekijkt de gebrandschilderde ramen in de Janskerk met de aankondiging van de geboorte van Jezus. Ware kunstwerken.
Interieurstylist Theo-Bert tovert de entree van een verpleeg- en verzorgingstehuis in 's-Gravezande om in kerstsfeer, een verrassing voor bewoner én vrijwilliger. * Het hoofdgerecht van het BinnensteBuiten-kerstmenu is in goede handen van Alain Caron. Zijn gevulde savooiekool met crème en beurre blanc is betaalbaar en vegetarisch. De groente haalt hij op Landgoed Rorik in Beverwijk, waar boer Kasper Hoex een smaakvolle, rode savooiekool teelt. * Eucalyptus, klimop, rozemarijn, hulst, zebragras, wild roosje; in de tuin en volkstuin van Mercedes is genoeg te vinden om een natuurlijk kerststukje van te maken.
Iris en Roland wonen met hun dochters Ize en Lune in Koedijk. Ze wonen dubbel tiny: ze hebben twee tiny huisjes aan elkaar verbonden. Hun energiepositieve huis brengen ze ingetogen en met duurzame materialen in kerstsferen. * Chef-kok Leon Mazairac pakt groots uit voor een voorgerecht van het BinnensteBuiten-kerstmenu. Voor een uniek ingrediënt gaat hij naar België waar Marc en Linda een saffraanboerderij hebben. * Een kerstboom in huis die daarna weer terug de grond in gaat? Gina en Alex helpen de wegwerpkerstboom Nederland uit door duurzame kerstbomen na Kerst terug te planten, adoptiestekjes te kweken en kerstboomafval te recyclen.
In de zomer van 2021 stroomde tijdens de watersnood heel veel water in de prachtige stadsvilla van Kujtessa en Mike. De schade was enorm, maar met de nodige hulp herpakt het stel zich. Na een immense renovatie richt Kujtessa het historische pand opnieuw in. Vlak voor Kerst is het huis klaar. * Chef-kok Sharon maakt drie betaalbare kerstamuses. * Vogelaar Camilla ziet in Friesland veel riet- en moerasvogels en geniet van dansende spreeuwenwolken tegen zonsondergang. * Jazzy de Groot restaureert met grote toewijding gehavende en verkleurde schilderijen. Het liefst 17e-eeuwse exemplaren, maar ook jongere werken krijgen haar minutieuze aandacht.
Langs de Vecht staat Slot Zuylen, met een historie van meer dan 750 jaar. Het slot heeft een goed bewaard gebleven interieur, dat in deze tijd extra sfeervol is. De beroemdste bewoner van het kasteel was schrijfster Belle van Zuylen. Willem te Slaa kent de rijke historie en tradities van het kasteel. * In het Nationaal Park Drents-Friese Wold is het weer tijd voor de jaarlijkse kersttraditie van Staatsbosbeheer: het omzagen van grote en kleine kerstbomen in het gebied. Een duurzaam alternatief voor de boom uit het tuincentrum.
Conny en Michel uit Alphen aan Den Rijn hebben al hun tijd in de restauratie van hun monumentale molen gestoken. De twee genieten van het moderne interieur, de oude elementen en de kerstversiering. * Nog geen idee wat je met kerst gaat maken? Onze chef-koks gaan vanaf vandaag aan de slag met het BinnensteBuiten-kerstmenu. Chef-kok én patissier Rosah trapt af met de taart: een kerstpavlova met sinaasappelcurd en cranberry. * Kijk nog even wat de moestuin te bieden heeft voor kerst. Duurzame tuinvrouw Anne oogst aardperen in de BB-moestuin. Van o.a. strobloemen en juffertjes in het groen maakt ze duurzame kerstversiering voor in huis.
Nancy en Edward bouwen hun droomhuis in Tilburg. In elke ruimte zijn nu de zelfgemaakte kerstversieringen van Nancy te vinden, behalve in de Marokkaanse hamam en sauna. * Schorseneren is een bijna vergeten groente. Zonde, volgens biologisch teler Dennis van de Weerd in Lelystad, want deze groente is oer-Hollands en heel lekker. Chef-kok Sharon weet er wel raad mee. * Bewoners op Vlieland kunnen hun eigen dennenboom kappen voor de kerst. De bomen groeien in het Vuurboetsduin, dat gedeeltelijk open moet blijven. Als de bomen daar niet verwijderd worden, zal dit landschap verdwijnen. Boswachter Annemieke vertelt alles over dit duingebied.
In Zwijndrecht hebben Jolanda en Peter hun huis met beperkt budget verbouwd. Dankzij de stoere meubels en vintage items is het een unieke plek. * In Haaksbergen vormen twee generaties een melkveebedrijf om van gangbaar bedrijf tot regeneratieve impactboerderij waar zorg voor de natuur voorop staat. Alain loopt een dagje mee. * Fijnspar, zilverspar, taxus en cypres. De donkere dagen voor kerst lenen zich volgens natuurgids Rene uitstekend voor een naaldbomenexcursie op buitenplaats Hoog Beek en Royen in Zeist. * Kunsthistoricus Geert bekijkt in Zwolle de aartsengel Michaël, die als gewone moderne man in glas staat uitgevoerd op de Grote Markt.
Mariëlle en David verruilen een huurhuis voor hun eerste koophuis in het dorp Vreeland, waar Mariëlle is opgegroeid. Ze hebben het van top tot teen ingericht met vintage meubels. * Nadia Zerouali heeft een hoofdrol voor de groente okra. Ze maakt er een Afghaanse stoof mee. * In de winterkersttuin van Joyce zijn uitgebloeide planten een bron voor een natuurlijke kerstdecoratie. Groenontwerper Judith Baehner weet er wel raad mee. * In deze tijd steken we graag kaarsen aan. Duurzame-lifestyle-expert Marieke ziet in het kaarsenatelier van Giselle dat je ook hierin een duurzame keuze kunt maken: kaarsen van soja- of koolzaadwas.
Na jarenlang in het buitenland te hebben gewoond, kopen Jan Jaap en Titi Lems de Hervormde Kapelkerk in Deventer. Het hele pand wordt naar hun smaak verbouwd en het interieur vult zich met bijzondere items uit Azië. * Chef-kok Ramon Brugman maakt kerriezuurkool met aardappelmousseline, gekarameliseerde uitjes, rookworst en katenspek. En als extra laat hij zien hoe je zelf zuurkool maakt. * Boswachter Marieke Schatteleijn is in het Amsterdamse park Oeverlanden. In de branding van de stad gaat ze samen met slakkenexpert Tello op zoek naar slakken, een van de meest onbeminde dieren, maar volgens Tello geheel onterecht.
Om zijn barokachtige inrichting de ruimte te geven, heeft Jimmy eigenlijk een chateau nodig. Tot die tijd voelt hij zich de koning te rijk op zijn gouden sofa in zijn appartement in de binnenstad van Leiden. * In Almkerk bezoekt chef-kok Rosah de familieboomgaard van Frank Talsma. Franks opa plantte deze gaard vlak voor de Tweede Wereldoorlog en de familie heeft de fruitgaard altijd in stand gehouden. Met bijzondere fruitsoorten, zoals de kweepeer, maakt Rosah een mooi gerecht.
Vere woont in het oude huis van haar opa en oma in Utrecht. De student weet niet hoe ze met de bruine meubels een modern interieur kan creëren. Theo-Bert helpt haar en brengt het studentenhuis meteen in een kerstsfeer. Maar wel speciaal voor de studenten met een zo klein mogelijk budget. * Chef-kok Sharon de Miranda gaat aan de slag voor de zoetekauwen onder ons. Ze maakt een heerlijke trifle van mascarpone en appel. * Het is herfst en de bomen zijn omgetoverd in prachtige herfstkleuren. Bioloog Arnold van Vliet vertelt in het Arboretum in Wageningen waar die kleuren vandaan komen en hoe het gesteld is met de herfst in de loop der jaren.
Chef-kok Rosah van Schendelen houdt van patisserie, maar vandaag opent zich een nieuwe wereld: die van de plantaardige patisserie. Patissier Margo Abdine neemt haar mee op avontuur. * Ieder najaar is het een spannende tijd voor vogelaars, omdat de vogeltrek begint. Boven ons hoofd zijn de trekvogels volop in beweging. Vogelaar en ecoloog Camilla Dreef bekijkt de trek in de Zuid-Hollandse duinen van Meijendel. * In Maastricht restaureert Pascal Mestrom eeuwenoude kroonluchters. Met veel liefde en passie hersteld hij oude werken in originele staat maar creëert als kunstenaar ook nieuwe moderne ontwerpen voor aan het plafond.
Steve uit Roosendaal heeft een grote interesse voor alles wat te maken heeft met het interbellum, de periode tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog. De meubels en voorwerpen van toen spreken Steve enorm. Hij woont nog bij zijn ouders thuis en neemt dus ook hen mee in zijn hobby. * Ken je klassiekers! Chef-kok Leon Mazairac maakt een Zwiterse nussli-salade met een borrelplank en canard à l'orange. * In de Heemskerkerduinen heeft Hans 600 dieren lopen die het kwetsbare duingebied begrazen. De indrukwekkende Schotse Hooglanders en Scottish blackfaceschapen geven het gebied extra schoonheid.
Architectuurhistoricus Valentijn bezoekt Huis de Leemte in Delft, een experiment in milieuvriendelijk bouwen. Marijke Faber heeft het samen met haar man ontworpen in de jaren 90 en woont er nog steeds. Valentijn wacht een bijzondere rondleiding. * Alain is in het Limburgse dorpje Eijsden, waar in een oud klooster Fred Stassen biologische rauwmelkse geitenkaas maakt. De geitenmelk van boer Maurice Dezaire zorgt voor een notige geitenkaas. * Annelous Fleuren heeft een missie: zoveel mogelijk groen redden van de sloop. Samen met bewoners struint ze de buurt af op zoek naar groen in nood. Want als zij het niet doen, wie doet het dan?
Ruud en Claudia uit Vught houden niet van alledaags. Het interieur in hun oude arbeidershuisje is een mix van zelfgemaakte items en unieke vintage-vondsten. * Op dit heerlijke avondje van de sint gaat chef-kok Ramon langs bij de Amsterdamse banketbakker Ronald voor één van zijn favorieten: marsepein. * Laura heeft haar droom doen uitkomen: een tuin ontwerpen voor paarden. Met veel biodiversiteit waar zowel haar Schotse pony's als insecten optimaal genieten. * Kunsthistoricus Geert vertelt het verhaal van de bunker, ooit onderdeel van de Hollandse nieuwe waterlinie. Sinds 2010 is de schuilplaats door midden gezaagd en is het een kunstwerk.
In 1937 hebben Juliana en Bernard het koninklijke jacht Piet Hein van het Nederlandse volk als huwelijkscadeau gekregen. Vlak na hun trouwen hebben zij er veel mee gevaren, samen met de prinsesjes. Architectuurhistoricus Valentijn Carbo stapt aan boord. * Chef-kok Sharon de Miranda maakt een heerlijk vegetarisch gerecht, een bom van kruiden en smaken: gegrilde koningsoesterzwam met uienjus en sinaasappel-aardappelpuree.
Marloes en Chris kopen een sportschool in Griekse sferen. De Griekse zuilen in de sportschool ruilen ze in voor de authentieke houten balken van de oude boerderij die het ooit is geweest. * Culinair expert Alain Caron stapt in de wereld van de plantaardige kazen, waarbij een heuse camembert, een fondue én zelfs een echt Hollandse kaas op basis van veldbonen de revue passeren. * Duurzame tuinvrouw Anne Wieggers maakt de moestuin klaar voor de komende winter. Dat betekent: kolen vastzetten om regen en kou te trotseren, zaden oogsten, en een vers laagje schapenwol in de koude bak, om de planten die hierin overwinteren warm te houden.
In het centrum van Goes woont Annemarie, sinds kort met haar vriend Kuno, in het appartement dat al sinds 1800 in het bezit is van de familie. Met enthousiasme richt Annemarie haar eerste eigen stek in en verandert daarbij vaak van kleur. * Ken je klassiekers! Chef-kok Leon Mazairac maakt Franse uiensoep met een deegkorst: soupe d'oignon en croute én een zalmgerecht; een perfecte saumon a l'oseille troisgros. * Frank heeft 24 jaar lang gewerkt aan zijn Aziatische droomtuin in het Drentse Wilhelminaoord. Met natuurlijke vijverpartijen, meanderende waterstroompjes, vele soorten bamboe en een unieke plantencollectie is de tuin zijn levenswerk.
Annette koopt in 2018 een woonhuis met aangrenzend een oud APK-keuringsstation. Ze had nooit gedacht vier jaar later in de garage te wonen, inmiddels verbouwd tot haar droomhuis. * Chef-kok Ramon is in het Zeeuwse Yerseke, hét kloppend mosselhart van Nederland. Wat veel mensen niet weten: de meeste 'Zeeuwse' mosselen komen helemaal niet uit Zeeland. Ramon zoekt uit waarom ze dan toch Zeeuwse mosselen worden genoemd. * Boswachter Marieke is in het Leersume Veld waar ze samen met Ina een rolstoelpad bewandelt. Ina geniet, ondanks haar ongeluk in 2016, nog steeds intens van de natuur en is dolblij dat ze eindelijk weer het bos in kan.
Corianne en Jaap wonen met vier kinderen in een arbeidershuisje in Oldenzijl. Corianne zou het liefst zelfvoorzienend willen wonen. Ze is al aardig op weg met een moestuin en kippen. * Sharon de Miranda maakt een lekkere bloemkoolovenschotel met vegetarische spekjes en kaas. * Nathalie is met haar gezin verhuisd naar een huis in de zuidkant van Amsterdam, mét tuin. Maar wat als daar haast geen zon komt? Ze roept de hulp van Martin in om de tuin leefbaar en speelbaar te maken voor haar kinderen. * In Groningen krijgen vrouwen met een afstand tot de arbeidsmarkt een tweede kans, net als oud textiel waar ze weer mooie nieuw producten van maken.
De zoektocht van Henk naar een betaalbare woning eindigt bij een watertoren met acht verdiepingen! Om eigenheid te geven aan de watertoren, mozaïekt hij de muren vol. Het Barcelona van Gaudí in het Zeeuwse Oostburg. Chef-kok Ramon maakt een vegetarische foe yong hai met zelfgemaakte atjar. * In Velp ligt het kennislandgoed Van Hall Larenstein. Een hogeschool waar studenten worden opgeleid tot natuurbeheerders van de toekomst. Op het landgoed is een grote variëteit aan flora en fauna. Docent Daan en student Jurre leiden ons rond. Kunsthistoricus Geert vertelt in Zwolle het verhaal achter de vette gouden vredesduif op museum de Fundatie.
In Amsterdam ligt de woonboot van Rik. De boot blijkt in slechtere staat dan gedacht. Rik ziet het als een kans om het gehele interieur zelf te ontwerpen en woont nu in zijn eigen luxe vakantiehuis op het water. * In 'Leon Bij de Zuiderburen' is chef-kok Leon in Belgisch Limburg, waar hij Hasselt bezoekt als dé jeneverstad van België. En Genk. Een stad ontstaan door de koolmijnen die daar tot de jaren 80 waren. Die industrie liet sporen achter, zowel cultureel als culinair. * Rundveemuseum Aat Grootes in Aartswoud is dé plek voor bijna uitgestorven, oud-Nederlandse rundveerassen. Ook schapen en geiten dartelen rond in dit 'levende' museum.
Het zeventiende-eeuwse oude bakkershuis in Gorkum zit Karen als gegoten. Zo kan ze haar kunstenaarsei kwijt in haar galerie. Ook heeft Karen haar dierbare herinneringen en erfstukken een mooi plekje kunnen geven in het pand. * Chef-kok én patissier Ramon Brugman maakt in zijn BinnensteBuiten-keuken bokkenpootjes, heerlijke herfstkoekjes. * Eeuwenoude bossen en schilderachtige kliffen langs het IJsselmeer. Boswachter Marieke vergaapt zich in het Friese Gaasterland aan de bijzondere natuur en het magnifieke uitzicht.
Culinair expert Alain Caron gaat op bezoek bij dé truffelspecialist van Rijswijk. André Denecke staat in zijn omgeving al jarenlang bekend om zijn befaamde huisgemaakte slagroomtruffels. * Frank heeft 24 jaar lang gewerkt aan zijn Aziatische droomtuin in het Drentse Wilhelminaoord. Met natuurlijke vijverpartijen, meanderende waterstroompjes, vele soorten bamboe en een bijzondere plantencollectie is de tuin zijn levenswerk. * Een gat in een vloerkleed op traditionele wijze herstellen. In Amersfoort zijn Abbas en Mimi meesters in het restaureren van oude tapijten.
Verhuizen, verbouwen en verduurzamen is voor Gaby en Peter niks nieuws. Maar nieuwbouw? Het blijkt de perfect uitdaging om een zo duurzaam mogelijke villa te bouwen. * Chef-kok Rosah ontmoet Janina van der Drift. De ondernemer heeft in korte tijd voor elkaar gekregen waar een aantal boeren in Nederland al heel lang mee bezig is. Want dankzij Janina ligt er melk in de supermarkt van koeien en kalfjes die na de geboorte samen mogen blijven. * Pompoenen en peulen in de BinnensteBuiten moestuin. Vol verwachting oogst duurzame tuinvrouw Anne Wieggers dikke grote bonen. Ze is dol op het kleine felroze boontjes binnenin.
In hun huis aan de gracht in Edam is Gea van de verzamelingen en Frits van de designmeubelen. Het huis staat vol waardevolle herinneringen. * Het leukste van zelf pizza maken? Het pizzadeeg beleggen met je favoriete toppings. Chef-kok Ramon Brugman laat het zien. * Moestuin-expert Manon Weijermars biedt groene dagbesteding voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Samen met Jan en Simon legt zij op een bedrijventerrein in Hendrik-Ido-Ambacht een compleet nieuwe moestuin aan. * Kunsthistoricus Geert Pruiksma vertelt het verhaal achter de beeldhouwkunst op de luchtbogen van de beroemde Sint-Janskathedraal in Den Bosch.
Annemarie en Ruud wonen op de achtste verdieping van een flatgebouw in Sliedrecht. Het huis hangt vol met kleurrijke wandrekjes. * Pal naast de A12, boven op een geluidswal en een parkeergarage, verbouwen Bert en Willem druiven in hun wijngaard. Alain Caron ziet hoe het praktische met het aangename wordt gecombineerd.
Architectuurhistoricus Valentijn Carbo bezoekt het Schip in Amsterdam. Dit opvallende gebouw, volledig in Amsterdamse Stijl, is een hoogtepunt op het gebied van architectuur en volkshuisvesting. * Chef-kok Ramon Brugman is op Ameland. In de duinen van Ameland grazen de Herefordshire-koeien van boer Ab. Zijn koeien zorgen voor wildbegrazing en houden de Amelandse duinen vrij van bomen die daar niet horen. * Kippen, eenden, ganzen en kalkoenen. Hobbyboer Ardy van Heesch is er dol op. En dan vooral op haar zeldzame Oudhollandse loopeend met kuif.
