True
Beurs.TV - TV kijken via internet, de beste Beurs tv-programma's bij elkaar! Nederland.FM   Nederland.TV   Contact   Cookie Verklaring  
Beurs.TV

Nieuwsuur - Alle afleveringen

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Ex-medewerkers Google spreken zorgen uit. Techgiganten liggen meer dan ooit onder vuur. Oud-medewerkers van Google, die het bedrijf de rug toekeerden, maken zich grote zorgen. Volgens hen is het dringend noodzakelijk om de controle op Google snel uit te breiden. * 'Een goede kunstenaar is als een spons'. Kunstenaar Joep van Lieshout vindt dat hij als kunstenaar ook commercieel mag zijn. Hij maakt zowel keukens als enorme sculpturen van penissen. Gisteren opende in Amsterdam zijn nieuwe installatie 'Ferrotopia', een ode aan staal, ijzer en de oude industrie. * Rusland laat 'getuigen' verklaren over aanval Douma. Op een persconferentie in Den Haag hebben Rusland en Syrië naar eigen zeggen ooggetuigen uit de Syrische stad Douma aan het woord gelaten, die hebben verklaard dat er geen gifgasaanval is geweest. Nieuwsuur spreekt o.a. met een expert op het gebied van chemische wapens.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Informatie over moskeeën achtergehouden: Vorig jaar stelde het kabinet in een Kamerbrief dat het informatie over financiering vanuit Saudi-Arabië en Koeweit had gedeeld met gemeenten van de desbetreffende moskeeën. NRC en Nieuwsuur ontdekten dat dit niet was gebeurd. * Advies: halveer aantal grote grazers: De commissie-Van Geel kwam vandaag met een advies: er moet ingegrepen worden in de Oostvaardersplassen. Het aantal grote grazers in het natuurgebied moet drastisch omlaag. In de studio zit Pieter van Geel, voorzitter van de commissie. * Debat over memo's dividendbelasting: De Tweede Kamer debatteerde vanmiddag met premier Mark Rutte over de memo's over de afschaffing van de dividendbelasting, die gisteravond zijn verspreid. Nieuwsuur volgt het debat.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Hoe reageert Den Haag op onthulling lijsten? Nieuwsuur en NRC publiceerden gisteren geheime informatie over de financiering van Nederlandse moskeeën. Hoe reageert Den Haag? Ook spreken we Ednan Aslan over de situatie in Oostenrijk. * Klant steeds vaker om beoordeling gevraagd. Online was het al gemeengoed om na elke aankoop een evaluatie van de service te moeten geven, maar ook in steeds meer fysieke winkels mag de klant zijn genoegen of ongenoegen laten blijken. Is dat een goede ontwikkeling? * Omstreden memo's over dividendbelasting. Het is van groot belang dat we scherp zijn op de afschaffing van de dividendbelasting, zegt hoogleraar belastingrecht Jan van de Streek. Dus moeten de memo's openbaar worden. Hij zit vanavond in de studio.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Hoe krijgen moskeeën hun geld? De Tweede Kamer maakt zich al jaren zorgen over de buitenlandse financiering van moskeeën. Met name geld dat uit landen als Saudi-Arabië, Koeweit en Qatar naar Nederland vloeit, is volgens veel politieke partijen een probleem. In deze landen wordt een ultraconservatieve versie van de islam gepredikt, die zou kunnen leiden tot radicalisering. Te gast zijn de Kamerleden Gert-Jan Segers van de ChristenUnie en Sadet Karabulut van de SP.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Doden bij aanhoudende protesten Nicaragua. In Nicaragua wordt al dagen ongekend fel gedemonstreerd tegen de regering. Bij gevechten met de politie zijn doden en honderden gewonden gevallen. We spreken over de situatie in het land met documentairemaakster Leonor Zuniga. * Sneller het juiste medicijn met gekweekte mini-hersentjes. Hoe vind je het juiste medicijn voor kinderen met ernstige epilepsie zonder de medicijnen eerst maandenlang op de patiëntjes zelf te testen? Drie Nederlandse onderzoeksinstituten proberen die vraag te beantwoorden met behulp van kweekhersenen. * Directeur Amnesty Turkije vertelt over tijd in gevangenis. Idil Eser, directeur van Amnesty Turkije, zat meer dan honderd dagen in de meest beruchte gevangenis van Turkije. Ze wordt verdacht van deelname aan een terroristische organisatie. Volgens haar ontstaat er een angstcultuur in het land.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Hoe gaat het met de Syrische spelers van BFC-3? Sport als hulpmiddel om in te burgeren. Vorige jaar omarmde de Bussumse voetbalclub BFC een groep Syrische vluchtelingen. Zij wilden het trapveldje in hun buurt verruilen voor een echte competitie en hadden bij de voetbalclub aangeklopt. Alle leden van team BFC-3 zijn een paar jaar geleden uit Syrië gevlucht en hebben in Nederland asiel gekregen. Ze zijn druk bezig met hun inburgering en zijn inmiddels bijna een voetbalseizoen verder. Hoe gaat het nu met ze? * Is aardwarmte een realistisch alternatief voor Gronings gas? Historisch, dat was het kabinetsbesluit vorige maand om te stoppen met de gaswinning in Groningen. De gaskraan gaat voor 2030 helemaal dicht. Het betekent dat huizen en ook veel bedrijven straks op een andere manier verwarmd moeten worden. Eén van de alternatieven is het oppompen van het heet water, kilometers diep in de aarde. Als het aan het kabinet ligt zet Nederland vol in op deze aardwarmte. Maar is dat realistisch?

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

70 jaar Israël: de schaduwoorlogen van de Mossad. Hoe ver mag een land gaan om zichzelf te beschermen? 'Gerichte moordoperaties zijn een deel van de Israëlische defensie-doctrine', zegt journalist Ronen Bergman, die een boek schreef over de Mossad. We gaan op bezoek bij auteur Ronen Bergman in Tel Aviv. Ook een gesprek met oud-Mossadbaas Efraim Halevy. Als enige van de nog levende Mossad-chefs weigerde hij met Bergman te praten: 'Een echte patriot schrijft zo'n boek niet.' * Medicijntekorten stijgen alarmerend, ook in de verslavingszorg. Verslavingsartsen slaan alarm: cruciale medicijnen voor hun patiënten zijn steeds minder leverbaar en dat kan fatale risico's hebben. Zo is een medicijn om terugval bij alcoholverslaving te helpen voorkomen, helemaal niet meer leverbaar. Artsen waarschuwen dat sommige verslaafden zich dood kunnen drinken. * Regeling voor 'zware beroepen' in België. Belgen met een zwaar beroep mogen eerder stoppen met werken, werd vorige maand bekend. Dit is bedoeld ter compensatie voor de verhoging van de pensioenleeftijd. Maar welke beroepen als 'zwaar' gekwalificeerd kunnen worden, is nog onbekend. Het roept vragen op. Want hoe kan je bijvoorbeeld meten wanneer een beroep zwaarder is dan een ander beroep? Een reportage vanuit België.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Stoltenberg over internationale verhoudingen. Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO, is in Nederland. Hij gaat langs bij de Eerste en Tweede Kamer en luncht met premier Rutte. Mariëlle Tweebeeke spreekt Stoltenberg vandaag. * 'Wilhelmina wist niks van het verzet'. Nederland heeft een veel te rooskleurig beeld van het functioneren van koningin Wilhelmina in oorlogstijd. Dat is de conclusie die historicus Gerard Aalders trekt in zijn biografie van de vorstin. In Nieuwsuur vanavond Aalders en de visie van vakgenoten. * Toekomst Schiphol: politiek aan zet. Schiphol groeit al decennialang gestaag door. De politiek schuift een echte beslissing over de toekomst van van het vliegveld voor zich uit. Hoe kan dat? Te gast zijn Suzanne Kröger (GroenLinks), Jan Paternotte (D66) en Adam Elzakalai (VVD).

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

'Ouderen mishandeld in Rotterdams verpleeghuis': In het Rotterdamse verzorgingshuis De Leeuwenhoek zijn het afgelopen jaar diverse ouderen mishandeld door personeel en medebewoners. Dat blijkt uit onderzoek van Trouw, op basis van een getuigenverklaring en ondersteunende documenten. De mishandelingen lopen uiteen van verbale agressie tot fysiek geweld. Ook maakte het personeel zich volgens de anonieme bron schuldig aan diefstal en kregen ouderen soms niet de medicatie die ze nodig hadden. * Moeten we Schiphol naar zee verplaatsen? Geluidsoverlast, overschrijding van het aantal nachtvluchten en eindeloze wachtrijen in vakantietijd. De KLM die openlijk het beleid bekritiseert en de Onderzoeksraad die vraagtekens zet bij de veiligheid. Het is een greep uit de problemen rond Schiphol. Ondertussen blijft het aantal reizigers groeien. De luchthaven zit klem, maar wil toch blijven groeien. Maar hoe? Elke keer als de discussie rond Schiphol aanzwelt, komt er weer een oud voorstel op tafel: waarom verplaatsen we de luchthaven niet naar zee? Een reportage en we praten over het onderwerp met Nieuwsuur-econoom Mathijs Bouman. * China werkt aan nieuwe zijderoute naar Europa: De Griekse haven Piraeus hebben de Chinezen al in handen. Van hieruit breiden ze hun invloed uit: zo komt er een hogesnelheidslijn en grensoverschrijdende snelwegen die de Balkanlanden met de EU verbindt. Daarnaast investeert China in cruciale projecten zoals fabrieken, kolen- en kerncentrales. Toch maakt de EU zich nauwelijks druk om over de toenemende inmenging van de Chinezen. In de regio zelf weigert men de gevolgen onder ogen te zien. Europacorrespondent Saskia Dekkers bezoekt Servië.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Te veel druk op vrijwilligers in de zorg. Het verlenen van psychische hulp komt steeds vaker op het bordje van vrijwilligers terecht. Maar zij hebben vaak niet de ervaring en de opleiding van professionele psychische hulpverleners. Kan dit werk in deze mate wel aan vrijwilligers overgelaten worden? Te gast is Rebecca Gerritse van Humanitas. Zij vindt dat het op deze manier niet door kan gaan. * In China bepaalt je 'sociale score' je leven. De Chinese regering wil in 2020 een sociaal kredietsysteem invoeren voor alle 1,3 miljard Chinezen. Ze krijgen daarin plus- en minpunten toegewezen voor hun kredietachtergrond, het nakomen van contracten, maar ook voor hun gedrag en hun vriendschappen. China vindt het systeem noodzakelijk omdat het land geen kredietsysteem heeft om achtergrondchecks te doen. Critici zeggen dat de grip van de overheid op de Chinese bevolking sciencefictionachtige proporties krijgt. * Prestigieuze Pulitzer-prijs naar popmuzikant. Voor het eerst gaat er een Pullitzerprijs naar een popartiest. De Amerikaanse rapper en songwriter Kendrick Lamar, 30 jaar, geboren in de zwarte wijk Compton in Los Angeles, kreeg de prijs van een unanieme vijfkoppige jury. De organisatie van de Pulitzer roemt Lamar om zijn diepgaande en poëtische teksten. Kendrick Lamar was in februari nog in Nederland voor een uitverkocht concert in de Ziggodome, en ook hier waren de recensenten lovend over in hun recensies. Te gast is muziekjournalist Saul van Stapele, die Lamar interviewde. * Schiphol barst uit zijn voegen. Al jaren is er kritiek op de almaar groeiende luchthaven Schiphol. Veel mensen in de omwonende gebieden hebben te maken met geluidsoverlast. Staat het vliegveld wel op de goede plek, en wat zijn de opties voor uitbreiding? Moet Schiphol wel uitbreiden? In dit eerste deel van een tweedelige serie kijken we naar de problemen, ook van de afgelopen decennia.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Nieuwe onthulling in dossier Marco Kroon. Vanavond nieuwe onthullingen in het dossier van commando Marco Kroon. De verklaringen van Kroon over het doden van een Afghaan in 2007 binnen een geheime missie leidde eerder al tot grote onrust onder de Nederlandse commando's. * In China bepaalt je 'sociale score' je leven. Het klinkt als sciencefiction, maar de Chinezen krijgen binnenkort te maken met een sociaal kredietsysteem dat hun leven beoordeelt met een cijfer. De overheid maakt daarbij gebruik van big data.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

'Rusland heeft geen belang bij Wereldoorlog' Amerika, Frankrijk en Engeland hebben bommen op Syrië gegooid als reactie op de gifgasaanval. Waarom nu? Vanavond de analyses van François Heisbourg, voorzitter van twee strategische denktanks en Tony van der Togt van Instituut Clingendael. * Miljoenen gecodeerde criminele berichten. Miljoenen versleutelde berichten van criminelen zijn volgens het OM goed voor bewijsmateriaal in tientallen zware strafzaken. Maar wat vindt de rechter?

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Minister Blok spreekt met Lavrov over Syrië. De minister van Buitenlandse Zaken reisde vandaag naar Moskou voor een gesprek met zijn Russische collega. Het zou gaan over de ramp met vlucht MH17. Maar de dreigende escalatie van het conflict rond het gifgas in Syrië, kwam voornamelijk aan bod. * De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW). We besteden aandacht aan De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW), die zelf deskundigen naar Douma stuurt om de vermoedelijke gifgasaanval op die Syrische stad te onderzoeken. Rusland en Syrië hebben gezegd hieraan mee te werken, maar sommige waarnemers wantrouwen die bereidheid om buitenlandse onderzoekers hun werk te laten doen. Syrië en Rusland zouden uit zijn op uitstel en het onderzoek weken of maanden kunnen traineren. * Nieuwe partijen krijgen geen voet aan de grond. We spreken met Dieter Rothbacher, hij was tien jaar leider van een inspectieteam bij de OPCW. Nieuwe partijen krijgen geen voet aan de grond. Het zijn vier relatief nieuwe partijen: Denk, PVV, PvdD en 50PLUS. Ze deden het goed tijdens de gemeenteraadsverkiezingen, maar krijgen op dit moment geen voet aan de grond. Hoe kan dat? * Nieuwe protestdag in Gaza. De 30-jarige Palestijnse cameraman Yasser Mutaja was vorige week aan het werk bij een betoging in Gaza, toen hij werd neergeschoten door Israëlische militairen. Hij overleed aan zijn verwondingen. Het is de zoveelste dode bij de protesten, die worden georganiseerd door de radicale Hamas-beweging. Nieuwsuur spreekt een goede vriend en collega van de Palestijnse fotograaf, en doet verslag van de huidige situatie vanuit een kibboets op de grens met Gaza. * 'Helemaal geen alcohol is het beste voor de gezondheid'. Wie meer dan één glas alcohol per dag drinkt, loopt het risico eerder te overlijden. Minder dan één glas per dag of helemaal niet drinken is het beste voor de gezondheid. Dit blijkt uit een groot wetenschappelijk onderzoek dat is gepubliceerd in het Britse medische tijdschrift The Lancet. Op basis van het onderzoek blijkt dat in veel landen de adviezen over alcoholgebruik niet streng genoeg zijn.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Wie wint World Press Photo 2018? 73.044 foto's, ingezonden door 4548 fotografen uit 125 landen, dingen mee om de titel Beste nieuwsfoto van het afgelopen jaar. Live in Nieuwsuur: de bekendmaking en een gesprek met de winnaar van de World Press Foto 2018. * Hoe legaal is een vergeldingsaanval op het regime van Assad? Als het VK en Frankrijk besluiten de vergeldingsacties van de VS te steunen, zal voor hen meespelen hoe de actie juridisch onderbouwd kan worden en wat precies het effect zal zijn. Daarover spreken we onder anderen met voormalig secretaris-generaal van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer. * Moeilijk inburgeren? Ga toch fietsen! Eritreeërs die naar Nederland zijn gekomen hebben behoorlijk moeite met inburgeren. Twee bekende wielrenners van Eritrese komaf geven workshops om daar verandering in te brengen.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Syrische bewind beschuldigd van gifaanval in Douma. Verschillende organisaties beschuldigen het Syrische bewind ervan een aanval met chemische wapens te hebben uitgevoerd op Douma, de laatste stad in Oost-Ghouta die nog in handen is van rebellen. De medische hulporganisatie Syrian American Medical Society (SAMS) spreekt over een aanval met chloorgas op een ziekenhuis en een gebouw vlakbij. Daarbij zouden tientallen doden zijn gevallen. In Nieuwsuur reageert Joost Hiltermann, directeur van de International Crisis Group. * Orbán op winst na 'gevaarlijke' campagne tegen migratie en Soros. In Hongarije wordt er nauwelijks aan getwijfeld dat Viktor Orbán na de verkiezingen van vandaag kan blijven doorregeren. Zijn rechts-nationalistische partij Fidesz staat op flinke winst in de peilingen. En dat allemaal na een campagne met maar twee grote thema's: migratie en George Soros. Critici spreken van een gevaarlijke campagne vol haat. Een reportage vanuit Hongarije, en we praten met verslaggever Arjen Noorlander vanuit Brussel. * Zuckerberg gaat getuigen voor Amerikaans Congres. Facebook-topman Mark Zuckerberg gaat aanstaande woensdag getuigen voor het Amerikaanse Congres over alle zorgen rondom privacy. Zuckerberg moet dan verantwoording afleggen over het privacy-schandaal rond Cambridge Analytica. In maart werd bekend dat de gegevens van 50 miljoen vooral Amerikaanse Facebook-gebruikers in 2014 zonder toestemming zijn verzameld via een persoonlijkheidstest-app. Databedrijf Cambridge Analytica kocht deze gegevens vervolgens. In Nieuwsuur praten we erover met tech-redacteur Joost Schellevis.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Zaaddonoren op zoek naar hun biologische kinderen. Veel kinderen van zaaddonoren worstelen met de vraag wie hun vader is. Sommigen belanden in een wanhopige zoektocht naar informatie. Eerder brachten we het nieuws dat donorklinieken jarenlang de fout in gingen met gegevens van donoren. Voor 2004 doneerden mannen voornamelijk anoniem. Toch staan veel zaaddonoren wel degelijk open voor contact met hun kinderen. Anoniem doneren bleek vaak helemaal geen bewuste keuze. In de studio praten we met Fred Gundlach van FIOM, de organisatie die donoren en donorkinderen helpt om elkaar te vinden. * Steun voor nieuwe generatie kunstenaars. Na jaren van bezuinigen is er weer extra geld voor kunst. Minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap trekt 80 miljoen euro uit voor bijvoorbeeld jeugdtheater en cultuureducatie. De komende jaren gaat er jaarlijks bijna 5 miljoen euro naar zo'n 110 jonge kunstenaars. Binnenkort wordt duidelijk wie ervoor in aanmerking komen. In Nieuwsuur stellen we alvast drie kanshebbers voor.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Zij-instromers: oplossing voor lerarentekort? Er is een schreeuwend tekort aan leraren. Het Rijk trekt extra geld uit voor zij-instromers. Zij worden in een versneld traject omgeschoold tot docenten. Maar vormt het wel een echte oplossing? In de studio zit Sven de Langen (CDA), wethouder Onderwijs. * Starter woningmarkt heeft het nog moeilijker. Als starter een goede betaalbare koopwoning vinden in de stad was al moeilijk, maar door de opkomst van particuliere beleggers is het alleen maar lastiger geworden. Zij kopen woningen op, en vragen er na een verbouwing een forse huurprijs voor. * Saudi's weer naar de film. Het openen van bioscopen is de volgende stap in de reeks sociale hervormingen die de jonge kroonprins Mohammed bin Salman doorvoert. Wat betekenen deze veranderingen? * Aanpassingen inlichtingenwet voldoende? De Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten gaat per 1 mei in. Mét aanpassingen. In een eerste reactie zei Bits of Freedom dat de verandering onvoldoende is. In de studio praten we verder met Ton Siedsma van Bits of Freedom, en met Willemijn Aerts van Institute of Security and Global Affairs.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

De risico's van ruimtepuin. Het Chinese ruimtestation Tiangong-1 gaat neerstorten op aarde. Wat zijn de gevaren van ruimtepuin? Volgens experts komt er gemiddeld elke twee weken ongeveer honderd kilo terug in de dampkring. * Het grenzeloos geweld van de 'Mocro-maffia'. Deze week werd de broer van een kroongetuige vermoord en dat is voor het eerst in Nederland. In de studio zit misdaadjournalist Wouter Laumans. Hij schreef het boek 'Mocromaffia' (2014) over de opkomst van een nieuwe generatie zware criminelen.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Defensie laat steken laten vallen bij onderzoek. Op de kazerne Schaarsbergen werd gepest, geïntimideerd en er was seksueel geweld. Het interne onderzoek van Defensie schiet echter ernstig tekort. Te gast is Anne-Marie Snels, voorzitter van de militaire vakbond AFMP. * Wat is een alternatief voor de cv-ketel? De cv-ketel moet verdwijnen, vindt een aantal organisaties. Rotterdam heeft een kaart gemaakt met per wijk of huis het goedkoopste alternatief voor aardgas. * Gezonde leefstijl tegen hart- en vaatziekten. Een gezonde leefstijl kan veel ziekten voorkomen. Het klinkt zo logisch maar de resultaten zijn echt revolutionair. Te gast is cardioloog Janneke Wittekoek. * 'Niet praten met kind, geen echtscheiding'. Ouders die uit elkaar willen, moeten in Overijssel met hun kinderen praten en een plan maken. Anders gaat de scheiding niet door. Te gast is familierechter Hein Schröder.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Grapperhaus wil omstreden imam aanpakken. Minister Ferd Grapperhaus van Justitie 'walgt' van extremistische uitlatingen van imam Jneid aan het adres van burgemeester Aboutaleb. Daarom wil de minister proberen de wet aan te passen. We praten met Lodewijk Asscher (PvdA) in de studio. * 'Spreekverbod Kroon was wél mogelijk'. Het is onbegrijpelijk dat minister Bijleveld van Defensie zegt dat ze Marco Kroon geen spreekverbod kon opleggen toen hij een boekje opendeed over een geheime operatie. Dat zeggen vooraanstaande juristen tegen Nieuwsuur. * Steeds minder mensen met een beperking werken. Ondanks gericht beleid werken er steeds minder mensen met een beperking. Velen willen wel werken, maar krijgen vaak niet eens een uitnodiging voor een gesprek. Een gesprek met Illya Soffer van Ieder(in). * MH17-oplichter zamelt geld in. Uit naam van de 'Vereniging Verkeersslachtoffers' is een mailing rondgestuurd met een oproep geld te doneren, maar de vereniging zegt niets te maken te hebben met de inzamelingsactie en heeft aangifte gedaan. * Boegbeeld zelfgekozen dood overleden. In een lijstje op zijn kamer hing een tegeltje met de spreuk die zijn levensmotto was: 'Het is beter te sterven in schoonheid dan te leven in gebrekkigheid'. Op 97-jarige leeftijd is Piet Jiskoot overleden.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

EU en VS zetten Russische diplomaten uit. De Verenigde Staten en veertien EU-lidstaten zetten Russische diplomaten uit. Ook Nederland hoort daarbij, heeft premier Mark Rutte laten weten. Het is een gecoördineerde reactie op de gifgasaanval op de Russische dubbelspion Sergej Skripal in het Engelse Salisbury. De landen doen dat uit solidariteit met de Britten. Nederland zet twee diplomaten uit. Amerika verwijdert er zestig en sluit het Russische consulaat in Seattle. Duitsland wijst vier Russen het land uit.* Imam valt Aboutaleb in preek aan. Een omstreden imam heeft in een preek uitgehaald naar de burgemeester van Rotterdam Aboutaleb. In een video op Facebook noemt de imam Fawaz Jneid hem volgens De Telegraaf een afvallige moslim en een vijand van de islam. In een reactie zegt Aboutaleb dat hij bekend is met de uitspraken. "Het zou de imam sieren als hij zich zou inzetten voor verbinding in plaats van verdeeldheid te zaaien." De burgemeester wil verder niets kwijt over zijn veiligheidssituatie. Hij wordt al een paar jaar persoonlijk beveiligd. In Nieuwsuur praten we met imam Fawaz Jneid zelf, en met Dick Schoof, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. * Wat wordt de nieuwe strategie van Defensie? Vandaag presenteren minister van Defensie Ank Bijleveld en staatssecretaris Barbara Visser de nieuwe Defensienota. Daarin staan de kabinetsplannen voor Defensie voor de lange termijn. Het ministerie had de afgelopen tijd te maken met veel problemen. Gaat de nieuwe strategie problemen oplossen en voorkomen? We spreken over de nieuwe plannen met oud-commandant van de landmacht Mart de Kruif.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Catalaanse leider Puigdemont aangehouden. De Catalaanse separatistenleider Carles Puigdemont is in Duitsland aangehouden. De Spaanse justitie vaardigde gisteren een Europees aanhoudingsbevel tegen hem uit. Vanavond reageert zijn advocaat Paul Bekaert. * Belastingdienst hield documenten achter. In de jacht op fraudeurs met de toeslag voor kinderopvang, heeft de Belastingdienst in een grote zaak - die 232 gezinnen trof - belangrijke stukken achtergehouden. * Maagverkleining is booming, ondanks risico's. Geschat wordt dat dit jaar zo'n tien- tot twaalfduizend mensen onder het mes gaan voor een gastric bypass. Het lijkt een wondermiddel, maar aan de operatie kleven ook veel risico's.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

In Denemarken kiezen de sociaaldemocraten voor een harde lijn. Vrijwel overal in Europa staan de sociaaldemocraten op groot verlies. Ook de Deense sociaaldemocratische partij raakte veel kiezers kwijt aan de nationalistische Deense Volkspartij. De partij gooit daarom nu het roer om met meer nationalisme en een hard migratiebeleid. Europacorrespondent Saskia Dekkers ontmoet de grondlegger van deze opvallende nieuwe politiek. Is het dé manier om kiezers terug te winnen? En moeten sociaaldemocraten elders in Europa het Deense voorbeeld volgen? * Is de vertrouwenscrisis tussen Facebook en haar twee miljard gebruikers te herstellen? Een rampweek was het voor een van de grootste en bekendste bedrijven ter wereld: Facebook reageerde heel traag op het schandaal met buitgemaakte gegevens van vijftig miljoen gebruikers. Van Amerika tot India worden onderzoeken gelast. En het bedrijf verloor ook nog eens bijna 70 miljard van haar marktwaarde. Hoe groot is de schade? * Twee Groningers in hongerstaking. Duizenden mensen in Groningen wachten al jaren tevergeefs op een vergoeding voor aardbevingsschade. Honderden gevallen zijn zo schrijnend dat mensen er financieel en mentaal aan onderdoor zijn gegaan. Om aandacht te vragen voor deze mensen, die tussen wal en schip dreigen te vallen, zijn twee Groningers in Appingedam in hongerstaking gegaan.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

'Aantal sociale woningen in wet regelen'. De PvdA, GroenLinks en de SP willen in een wetsvoorstel regelen dat het aantal sociale huurwoningen niet afneemt. In Nieuwsuur vanavond een debat tussen links en rechts: Rutger Groot Wassink (GroenLinks) en Eric van der Burg (VVD). * Homohaat in Jekaterinburg. Vandaag deel vier van onze reis door Rusland. Verslaggever Gert-Jan Dennekamp is in Jekaterinburg, waar de afgelopen jaren volgens activisten het aantal geweldincidenten tegen homo's is toegenomen. En toch gaan velen niet stemmen.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Wopke Hoeksta over de toekomst van de EU. Wopke Hoekstra is nu vijf maanden minister van Financiën. Hij geeft vandaag zijn visie op de financiële toekomst van de Europese Unie met een speech tijdens een congres van de financiële raad van Angela Merkels partij het CDU. * Theresa May versus Vladimir Poetin. De spanning tussen het Verenigd Koninkrijk en Rusland loopt steeds verder op. Rusland heeft niet gereageerd op de eis van de Britse regering om uitleg te komen geven over hoe een zenuwgif uit de Sovjet-tijd kon worden gebruikt bij de moordaanslag op de voormalige dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter Julia in Salisbury. Gisteren werd de Russische balling Nikolai Glushkov dood aangetroffen in Londen. De oorzaak van zijn dood is nog niet duidelijk. Nieuwsuur spreekt met twee Russische ballingen in Londen die vrezen voor hun leven. * De nalatenschap van natuurkundige Stephen Hawking. De afgelopen nacht overleden Stephen Hawking was zonder twijfel de beroemdste wetenschapper van onze tijd. Hij was daarmee de 'opvolger' van Albert Einstein, die - toeval of niet - op 14 maart werd geboren. Hawking werd vooral bekend door zijn onderzoek naar zwarte gaten, plaatsen in het heelal met heel veel zwaartekracht waar niets uit kan, ook geen licht. Hawking ontdekte daar een straling, die naar hem werd vernoemd. In Nieuwsuur vanavond: de nalatenschap van Hawking.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

'Noord-Korea wil met VS praten'. De geplande topontmoeting tussen Noord- en Zuid-Korea zou wel eens een doorbraak kunnen zijn. Opvallend is ook dat Noord-Korea open zou staan voor gesprekken met de VS over nuclaire wapens. We praten met expert Michiel Hoogeveen. * Russische ex-spion vergiftigd. De anti-terreureenheid van de Britse politie helpt mee aan het onderzoek naar de vergiftigde oud-spion Sergej Skripal. Die werd gisteravond samen met zijn dochter met spoed opgenomen in een ziekenhuis, nadat hij bewusteloos was gevonden. * Photoshoppen in de 17de eeuw. Marten Soolmans en Oopjen Coppit zijn terug. Hun portretten, geschilderd door Rembrandt in 1634, hangen in het Rijksmuseum. Nieuwsuur kijkt voor de gelegenheid naar dit werk van Rembrandt door de ogen van fotograaf Carli Hermès. * Groei is er ook buiten buiten de Randstad. De Randstad, daar gebeurt het. Dat is het bestaande beeld. Maar is het ook de werkelijkheid? Nieuwsuur gaat de provincie in om te ontdekken waar de groei zit en wat die groeigebieden zo succesvol maakt. Te gast is onze econoom Mathijs Bouman. * 'Vrouwen moeten zelf op de trom slaan'. Er zitten nog steeds te weinig vrouwen in de top van bedrijven en ze verdienen nog steeds minder dan mannen. Nieuwe voorstellen moeten daar een eind aan maken.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

De almaar groeiende macht van Xi. Het Chinese Volkscongres wil president Xi Jinping toestaan dat hij ook na zijn huidige tweede termijn president kan blijven, zolang als hij wil. Het voedt bij sommigen de vrees voor een dictatuur. We spreken erover met correspondent Marieke de Vries. * Blok volgt Halbe Zijlstra op. VVD'er Stef Blok wordt de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. Hij is geen specialist op buitenlandgebied. Wat betekent dat voor het buitenlandbeleid van Nederland? En wat kunnen we van hem verwachten? Politiek duider Dominique van der Heyde praat ons bij. * Handelsoorlog tussen VS en EU dreigt. Het begon allemaal met president Trump die met fikse importheffingen de Amerikaanse staalindustrie wil beschermen. Europa wil hard terugslaan met belasting op Amerikaanse producten. Nu dreigt er een handelsoorlog. We bespreken het met onze huiseconoom Mathijs Bouman. * Nominaties Libris Literatuur Prijs. De Libris Literatuur Prijs is, samen met de AKO Literatuurprijs, de belangrijkste onderscheiding in de Nederlandstalige literatuur. Traditiegetrouw gaat Nieuwsuur bij de zes genomineerde schrijvers langs om het goede nieuws te brengen.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

SPD-leden zeggen 'ja' tegen coalitie met CDU/CSU. De leden van de SPD hebben met een ruime meerderheid 'ja' gezegd tegen een coalitie met CDU/CSU. Zo'n 66 procent van de leden die meededen aan de stemming heeft het regeerakkoord met de christendemocraten van bondskanselier Merkel goedgekeurd. Daarmee kunnen na ruim vijf maanden de gesprekken over een coalitie worden afgerond. In totaal zijn zo'n 363.000 geldige stemmen uitgebracht, door ongeveer 78 procent van de 463.723 leden. Nieuwsuur spreekt CDU-lid Ansgar Herveling. Hij is blij verrast door de uitkomst van de stemming. "Die 66 procent is klip en klaar en meer dan ik had verwacht. Een goed signaal voor de coalitie." * Kijk niet weg als je kind crimineel wordt, zegt Amsterdamse moeder. Moeder Diana kreeg de schok van haar leven toen een arrestatieteam haar huis binnenviel en haar 14-jarige zoon arresteerde. Het was een wake-up call. Haar zoon staat sindsdien in de top-600 van Amsterdamse criminelen. Diana roept andere ouders nu op beter op hun zonen te letten en als het moet ze zelfs aan te geven bij de politie. Beter dan wachten tot een volgende gewelddadige liquidatie, vindt ze. * Opwinding over het lot van de grote grazers. Na de bedreiging van boswachters staat de provincie Flevoland het bijvoeren van grazers in de Oostvaardersplassen toe, vanwege de "maatschappelijke onrust". Door de kou is er een tekort aan voedsel. Toch vinden boze dierenvrienden dat niet genoeg om "het lijden van de heckrunderen, konikpaarden en edelherten" tegen te gaan. Zij vinden het Oostvaardersplassen-experiment mislukt ten koste van dierenwelzijn en landschap. Volgens biologen is het bijvoeren schadelijk en hoort dierensterfte bij de natuur. Bijvoeren zou de hert-, paard- en runderpopulatie alleen maar vergroten, waardoor de dieren vaker moeten worden afgeschoten. Te gast is voormalig staatssecretaris van landbouw Henk Bleker.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Het nieuws en sportnieuws met achtergronden, duiding en analyse.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Pechtold (D66) over de EU-speech van Rutte. De toekomst van Nederland ligt in de EU, zolang die EU maar heel concrete projecten aanpakt. Dat zei premier Mark Rutte vandaag tijdens zijn Europa-speech in Berlijn. Rutte wil dat de EU zich de komende jaren inzet voor veiligheid en stabiliteit. Hij hamerde er ook op dat afspraken in de EU moeten worden nagekomen. Als dat niet gebeurt, wordt het draagvlak voor Europese samenwerking ondermijnt. "Wel de lusten, niet de lasten", dat is niet de bedoeling volgens Rutte. D66-leider Alexander Pechtold zit vanavond in de studio, met hem bespreken we de speech van Rutte. * Overgangsklachten niet serieus genomen in de spreekkamer. Opvliegers, dat is waar iedereen aan denkt wanneer het gaat over de overgang. Maar dat die zo heftig kunnen zijn dat je amper meer slaapt, beseffen weinig mensen. En dat er nog veel meer klachten bij de overgang horen, is ook nauwelijks bekend. Bij het grote publiek, maar ook bij huisartsen. Gynaecologen waarschuwen nu dat een grote groep vrouwen op dit moment niet de juiste behandeling krijgt. Terwijl die er voor ernstige klachten wel degelijk is.* Gaan onze binnensteden op slot voor auto's? Straten afsluiten voor auto's en hogere parkeertarieven, veel gemeentebesturen zweren erbij. Maar volgens Detailhandel Nederland leggen veel middenstanders het loodje, als klanten met een auto niet meer welkom zijn in de stad. Nieuwsuur spreekt over de kwestie met Guido van Woerkom, voorzitter van Detailhandel Nederland, en met Heleen de Boer, fractievoorzitter van GroenLinks in Utrecht. * Amerikaanse wapenlobby NRA ligt onder vuur. Na de aanslag op de middelbare school in Florida is in de VS de discussie losgebarsten over nieuwe wapenwetten om dit soort drama's te voorkomen. Een discussie die eigenlijk na iedere school shooting oplaait, waarna er op politiek gebied weinig gebeurt. Critici wijten dat aan de macht de Amerikaanse wapenlobby NRA. President Donald Trump zei deze week dat Amerikaanse beleidsmakers niet zo bang moeten zijn voor de NRA. Hij zinspeelde daarbij ook op maatregelen, maar het is de vraag of hij uiteindelijk actie zal ondernemen. Volgens het hoofd van de NRA is er inmiddels een 'goed gesprek' geweest met de president. Nieuwsuur spreekt met David Keene, hij was tussen 2011 en 2013 president van de NRA.

Deze uitzending bekijken


De website Nederland.TV maakt gebruik van cookies. Meer informatie daarover kun je vinden op onze Cookie Verklaring. Als je onze website wilt gebruiken, geef dan eenmalig toestemming voor het gebruik van cookies.