True
Beurs.TV - TV kijken via internet, de beste Beurs tv-programma's bij elkaar! Nederland.FM   Nederland.TV   Contact   Cookie Verklaring  
Beurs.TV

Nieuwsuur - Alle afleveringen

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Amerikaanse overheid op slot, terwijl Trump één jaar in het Witte Huis viert. Donald Trump is één jaar president van de Verenigde Staten. Een jaar dat gerust bewogen genoemd kan worden. Met een inreisverbod, een streep door het klimaatakkoord, ruzie met Noord-Korea, een rigoureuze belastinghervorming en natuurlijk veel fake news. * SP-leden samen op congres: wat wordt de strategie voor de toekomst? Leden van de SP zijn vandaag samen op het congres van de partij in Hilversum. Lilian Marijnissen staat voor het eerst als leider op het podium. Ze nam het stokje vorige maand over van Emile Roemer, van wie vandaag afscheid werd genomen.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Veiligheidsbeleid Defensie onder de maat. Op alle fronten is het beleid van Defensie onvoldoende gericht op veiligheid. Daardoor is een "veilige taakuitvoering" niet gewaarborgd. Dat is de conclusie van de commissie-Van der Veer, die het ongeval met een mortiergranaat in Mali onderzocht. Twee militairen kwamen daarbij om het leven, een derde militair raakte ernstig gewond. *De opkomst van het vijfjaarscontract. Het vijfjaarscontract is in opkomst. Bij deze baan krijgen mensen geen vaste aanstelling maar een aanstelling voor vijf 5 jaar. En dat biedt in ieder geval meer zekerheid dan de huidige flexcontracten. Na de supermarkten wil nu ook de KLM dit soort contracten aanbieden aan haar grondpersoneel. De werkgevers zijn enthousiast, de vakbonden furieus. * Bloedtest spoort acht soorten kanker op. Wetenschappers zeggen dat ze een belangrijke stap hebben gezet in de richting van een van de grootste doelen in de geneeskunde: vroegtijdig kanker opsporen. Een universele bloedtest - CancerSEEK - blijkt succesvol in het herkennen van acht veel voorkomende kankers in een heel vroeg stadium, lang voor de ziekte zich verder verspreidt en nog voor er zichtbare symptomen opduiken. * De zoektocht naar eeuwig leven. Is de dood straks een keuze? Wel als het aan het transhumanisme ligt, de wetenschappelijk-filosofische stroming die zich bezighoudt met radicale levensverlenging door middel van versmelting van mens en techniek. Waarbij het geloof in de technologische vooruitgang ervoor zal zorgen dat de natuurlijke grenzen van de mens kunnen worden opgerekt. Zullen mensen uiteindelijk machines zijn? * De kloof tussen burger en overheid in Almelo. In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 trekt verslaggever Jan Eikelboom het land in, om vanuit verschillende standplaatsen verslag te doen van wat er leeft op lokaal niveau. Na Schiedam, Bergen en Deurne is Almelo de vierde 'standplaats' van waaruit hij verslag doet.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

O.a.: KNVB opent polikliniek voor hersenschuddingen. De KNVB wil voetballers met een hersenschudding beter begeleiden, dat meldt de voetbalbond. Vanaf 1 maart opent de bond een speciale polikliniek voor amateurs en profs die een hersenschudding oplopen op het voetbalveld. Volgens de KNVB zijn er per jaar 4000 hersenschuddingen op de voetbalvelden. * Topman ASML wil dat Nederland investeert in Eindhoven. ASML is wereldmarktleider in chipmachines én een grote Nederlandse onderneming. De chipmachineproducent uit Veldhoven boekte vorig jaar een recordomzet van ruim 9 miljard euro en een recordwinst van 2,1 miljoen euro.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

De digitale arbitrage van e-Court is niet transparant. Miljoenen klanten van de meeste zorgverzekeraars verschijnen bij geschillen over betalingen niet voor de overheidsrechter maar voor een virtuele rechter van e-Court. Uit onderzoek van het platform voor onderzoeksjournalistiek Investico en Nieuwsuur blijkt dat deze alternatieve rechtbank niet transparant is: vonnissen worden niet gepubliceerd en het is onbekend wie de rechters zijn. Critici vinden het bedrijf een groot zwart gat. * Onderzoek naar opvattingen van Nederlanders over partnergeweld. Emancipatie van vrouwen heeft een onomkeerbare verschuiving in gang gezet in de traditionele machtsverhoudingen tussen vrouwen en mannen. De kritiek op traditionele machtsverhoudingen tussen vrouwen en mannen richtte zich van meet af aan ook op geweld tegen vrouwen als ultiem machtsmisbruik. Maar het maatschappelijk protest hiertegen heeft ervoor gezorgd dat wat eerst een privéprobleem was, waarover je uit schaamte zweeg, gaandeweg een zaak voor de overheid is geworden. * De weg vrij voor een gekozen burgemeester? De Tweede Kamer debatteert vandaag over het D66-wetsvoorstel om de benoeming van de burgemeester en van de commissaris van de Koning uit de Grondwet te halen. Die zogeheten deconstitutionalisering moet het op termijn makkelijker maken om de gekozen burgemeester in te voeren. * Op zoek naar vlucht MH370. Op 8 maart 2014 verdween vlucht MH370 met 239 passagiers van de radar. Het vliegtuig was op weg van Kuala Lumpur naar Peking en verdween vrijwel spoorloos. Waarschijnlijk is het in de Indische Oceaan neergestort, maar waar precies?

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Unesco-advies: 'Bouw een slavernijmuseum'. Of er een slavernijmuseum komt is nog niet zeker, maar nu al is de discussie losgebarsten over hoe het verhaal over het slavernijverleden verteld moet worden. * Aanblijven bondskanselier Merkel niet zeker. Het is allerminst zeker dat bondskanselier Merkel ook de komende vier jaar weer Duitsland zal regeren. Nieuwsuur praat met SPD-leden, die bang zijn om weer vier jaar met Merkel te regeren. Ook spreken we correspondent Jeroen Wollaars. * Moskeebestuur doet aangifte tegen PVV'er. De Utrechtse Ulu-moskee heeft aangifte gedaan tegen de Utrechtse PVV-lijsttrekker Henk van Deún. Hij zei dat hij liever zou zien dat de moskee afbrandt. Een verslag vanuit Utrecht, en we spreken Theo de Roos, emeritus hoogleraar strafrecht. * Krijgen Groningers een nieuw schadeprotocol? Groningers willen een nieuw schadeprotocol voor de door aardbevingen opgelopen schade. Minister Wiebes zei vorige week dat dit protocol er zo snel mogelijk moet komen. Een verslag vanuit Den Haag, waar het Kamerdebat over de kwestie plaatsvindt.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Scholieren krijgen les in het maken van nepnieuws. Een workshop 'nepnieuws maken' moet jongeren weerbaarder maken tegen online misleiding. En dat is nodig. Want al neemt de bewustwording toe, de technische mogelijkheden om verzinsels te verspreiden worden snel geavanceerder. * 'Geen Spaanse koks naar Nederland'. Horecaondernemers weten niet meer waar ze het personeel vandaan moeten halen. Het aantal vacatures is in drie jaar tijd verdubbeld tot ruim 18.000. Vooral aan koks is een groot tekort. Maar vakbond CNV wil niet dat er een campagne 'Koks uit Spanje' komt dat het tekort in de Nederlandse horeca moet aanvullen. De vakbond zegt dat er 1,2 miljoen Nederlanders beschikbaar zijn die dolgraag willen werken. * Britten in Nederland claimen EU-burgerschap. Britten die in Nederland wonen, starten een rechtszaak om hun EU-burgerschap te behouden. Ze vrezen dat ze door de brexit hun recht op vrij reizen en werken in de EU verliezen. We praten met de Britten die hieraan meedoen. In de studio spreken we hun advocaat: Christiaan Alberdingk Thijm. * Gasexport moet omlaag, maar kan dat wel? Morgen debatteert de Tweede Kamer over het Groningse aardgas en de aardbevingen. Volgens het Staatstoezicht op de Mijnen is het code rood in de provincie. Dat wil zeggen dat de gasproductie flink omlaag moet. Er is een probleem: Nederland levert ook gas aan onze buurlanden. Hoe zit dat precies, en hoe groot is dit probleem?

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Wat moeten we doen bij een atoomalarm? De inwoners van Hawaï zijn gisteren via een bericht op hun telefoon gewaarschuwd voor een inkomende ballistische raket. Paniek alom. Maar ruim een half uur later meldden de autoriteiten dat de waarschuwing op een vergissing berustte. * Radboudumc waarschuwt voor 'levensgevaarlijke' Q-koortsbehandeling. Het Q-koorts Expertisecentrum van het Radboudumc in Nijmegen waarschuwt voor een behandeling die een alternatieve arts aanbiedt aan patiënten met het Q-koortsvermoeidheidssyndroom. Deze arts, Leendert Kunst, zou zeker vijf patiënten behandelen met een 'autovaccintherapie': door bloed af te nemen, een paar weken te bewaren en later weer bij de patiënt in te brengen, zegt hij mensen te kunnen genezen.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Dark web niet zo anoniem als gedacht. Wereldwijd was er lof en respect voor de Nederlandse politieactie afgelopen zomer tegen Hansa Market, een marktplaats voor drugs op het internet. De Nederlanders deden iets wat nog niemand had gedaan: een drugssite een maand lang overnemen om de anonieme kopers en verkopers te ontmaskeren. Voor het eerst doen drie direct betrokkenen hun verhaal. * Nog steeds nieuwe migranten op Lesbos. Op het Griekse eiland Lesbos zitten momenteel zo'n 8500 vluchtelingen, veel meer dan het eiland aankan. En al komen er sinds de Turkije-deal veel minder vluchtelingen naar Griekenland, ze komen nog steeds.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Waar blijft het schadeprotocol voor Groningen? Premier Rutte wil dat er binnen twee weken afspraken liggen voor de afhandeling van de bevingsschade. Het uitkeren van vergoedingen ligt nu al bijna een jaar stil. We spreken o.a. met Rene Paas, commissaris van de koning in Groningen. * Leven met dementie: 'Zolang ik alles kan, doe ik alles'. In het laatste deel van onze serie over dementie nemen we een kijkje in het leven van Duveke (66). Ze heeft een druk leven met musea bezoeken, hockey en vooral heel veel wandelen. "Want bewegen is goed voor mensen met geheugenproblemen."

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Venezuela houdt de grenzen gesloten. Venezuela heeft de grens met Aruba, Bonaire en Curaçao gesloten. Volgens de Venezolaanse president Maduro worden er op grote schaal goederen naar de eilanden gesmokkeld. Morgen is er overleg tussen Nederland en Venezuela over het opgelegde embargo. * Debat over ontgroeningen studentenverenigingen. De ophef over ontgroeningsrituelen bij studentenvereniging houdt aan. Het tv-programma RamBam zendt vanavond undercover-beelden uit van ontgroeningen bij Nederlandse studentencorpora. * Gelukkig leven met dementie. Wanneer het over dementie gaat, doemen al snel beelden op van wegkwijnende mensen in verpleeghuizen. Wat zelden wordt getoond, is de grote groep die na de diagnose met wat hulp zelfstandig thuis woont, ondernemend is en het leven nog absoluut de moeite waard vindt.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

NAM: 'Gaswinning Groningen moet omlaag': De NAM wil de gaswinning in Groningen verlagen. Maar de afhandeling van aardbevingsschade is nog steeds niet geregeld. Nieuwsuur ging langs bij een gedupeerd stel: hun schade loopt al in de tienduizenden euro's. * Dementie, maar nog wel zelfstandig: Wanneer het over dementie gaat, doemen al snel beelden op van wegkwijnende mensen in verpleeghuizen. Artsen pleiten ervoor dat dat beeld wordt bijgesteld. We praten met onderzoeker Jurgen Claassen van het Alzheimer Centrum.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Kunnen we wel zonder het Gronings gas? Groningen hapt naar adem: weer een zware beving en weer schade. Moet de gaskraan nu helemaal dicht, zoals veel Groningers willen? En kan Nederland wel zonder het Groningse gas? * Wat deed Moorlag eigenlijk verkeerd? Het PvdA-bestuur wil dat William Moorlag opstapt vanwege de kwestie rond Alescon, maar dat weigert het Kamerlid en oud-directeur van dat bedrijf. We spreken twee medewerkers die als uitzendkracht van en bij Alescon minder verdienen dan hun vaste collega's.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Dementie: er valt nog lang goed mee te leven. De schrikbeelden rondom dementie kloppen in werkelijkheid voor veel mensen niet. Ze beschrijven alleen de laatste fase van de ziekte. Een fase die zes op de zeven mensen met dementie nooit zullen bereiken omdat ze overlijden aan andere kwalen. Net als mensen zonder dementie. In de eerdere fasen valt er best te leven met dementie, zeggen artsen. In Nieuwsuur pleiten artsen ervoor het beeld bij te stellen: mensen met de diagnose dementie kunnen vaak nog veel meer zelf, dan algemeen wordt aangenomen. *Zwaarste aardbeving in Groningen sinds 2012. Groningen is rond 15.00 uur getroffen door de zwaarste beving in ruim vijf jaar tijd, met een kracht van 3,4. Het epicentrum lag bij Zeerijp nabij Loppersum, meldt het KNMI. De aardbevingen waar Groningen geregeld mee te maken krijgt, zijn het gevolg van de gaswinning door de NAM. De vorige regering heeft de gaswinning vorig jaar op advies van de staatstoezichthouder verlaagd naar 21,6 miljard kuub. De Groningers vinden dat Den Haag veel te terughoudend is en eisen dat de gaskraan verder of zelfs compleet dichtgedraaid wordt. In Nieuwsuur praten we met verslaggever Joris van Poppel, die ter plaatse is. Ook spreken we de Groningse gedeputeerde Eelco Eikenaar (SP).

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

'NAVO moet rode lijn Rusland respecteren'. De snelle uitbreiding van de NAVO heeft Rusland in een hoek gedreven. Dat zegt oud NAVO-topman Jaap de Hoop Scheffer in gesprek met Nieuwsuur. 'Ik heb de Russische reactie onderschat.' * Waarom Poetin president blijft. Geen verrassing: de verkiezingen in Rusland zullen uitdraaien op een overwinning voor Vladimir Poetin. Mensen die hem van dichtbij kennen, vertellen Nieuwsuur over het waarom. * De teloorgang van link in Zuid-Amerika . Vanavond deel drie van onze reeks over het verval van links in Zuid-Amerika: Brazilië. De populaire oud-president Lula doet een poging om dit jaar de verkiezingen te winnen. Maar ook hij is veroordeeld wegens corruptie. * Wat is er gebeurd met #JeSuisCharlie? Drie jaar na de terreuraanslag op de redactie, zit het blad Charlie Hebdo bijna aan de grond. Zeker 1,5 miljoen euro gaat jaarlijks naar beveiligingskosten. De oplage is van 260.000 per week weer terug naar tienduizenden per week. Waarom?

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Risico's bij extreem gebruik lachgas. Lachgas heeft een onschuldige reputatie als partydrug. Er is weinig bekend over de risico's voor gebruikers. Maar extreem gebruik, kan ernstige schade aan het ruggenmerg opleveren, zo waarschuwt een arts vanavond in Nieuwsuur. * De teloorgang van links in Zuid-Amerika: Bolivia. Tien jaar geleden waren op veel plekken in Zuid-Amerika linkse regeringen aan de macht. Ze genoten internationaal respect en aanzien. Maar van het aanvankelijke linkse optimisme is niet veel meer over, constateert correspondent Marc Bessems op een rondreis. * De hartafwijking van Ajax-speler Nouri. Afgelopen zomer zakte Abdelhak Nouri in elkaar tijdens een oefenwedstrijd, En nu nog steeds blijkt dat er onduidelijkheid heerst over wie wat wist van een eerder geconstateerde hartafwijking.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Camiel Eurlings treedt af als bestuurder IOC. Camiel Eurlings treedt terug als lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Dit doet hij "in het belang van de sport en de sporters", staat in een verklaring. Te gast is Joop Alberda, oud-technisch directeur van NOC*NSF. * Michael Wolff over zijn boek 'Fire and Fury'. Fire and Fury: Inside the Trump White House van Michael Wolff verschijnt pas volgende week. Maar het boek houdt de gemoederen in de Verenigde Staten nu al flink bezig en staat hoog in de lijst van verwachte bestsellers. * 'In Venezuela heeft iedereen honger'. Steeds meer mensen trekken weg uit Venezuela, ooit de bakermat van links in Zuid-Amerika. De olieprijs is gehalveerd, de lokale munt is niets meer waard en ruim negentig procent van de mensen heeft er honger.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Crisis in relatie Nederland en Turkije, maar niet op economisch vlak. De relatie tussen Nederland en Turkije beleefde vorig jaar de grootste crisis in 400 jaar diplomatieke betrekkingen. Toch waren Nederlandse bedrijven opnieuw de grootste buitenlandse investeerder in de Turkse economie in 2017. Ook de culturele uitwisseling tussen de twee landen ging op een normale manier door. Nieuwsuur ging op bezoek bij een Nederlands bedrijf en een Nederlandse toneeluitvoering in Turkije. Wat merken zij van de ontwikkelingen? In de studio praten we met correspondent Lucas Waagmeester.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Protesten in Iran. In Iran wordt sinds donderdag op verschillende plaatsen gedemonstreerd. De protesten richten zich tegen corruptie, werkloosheid en ongelijkheid. Maar er speelt meer dan alleen economische malaise. * De trauma's van oudejaarsnacht. We gingen tijdens de jaarwisseling op pad. Hoe doet de brandweer zijn werk en wat zijn de gevolgen van trauma's door vuurwerkverwondingen op de lange termijn?

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Wat maakt stoppen met roken zo moeilijk? Duizenden mensen nemen zich voor om in het nieuwe jaar écht te stoppen met roken. In een thema-uitzending volgen we een aantal rokers in hun stoppoging. En we praten erover met verslavingsarts Robert van der Graaf. * De beste verhalen van 2017. Aan het einde van het jaar kijken we terug op een eigen selectie van beste verhalen van 2017. Een bundeling reportages die wij de moeite van het terugkijken waard vinden. Maar oordeel vooral zelf.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Discussie over voltooid leven duurt voort. Het was het afgelopen jaar één van de belangrijkste discussies in Nederland: moeten gezonde oudere mensen die hun leven voltooid vinden hulp bij zelfdoding kunnen krijgen? Wij vroegen tien bekende en minder bekende Nederlanders hoe zij kijken naar het zelfgekozen levenseinde.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

De fipronil-crisis is voor veel boeren nog niet voorbij. Deze zomer werden grote aantallen eieren vernietigd en kippen gedood, nadat het giftige bestrijdingsmiddel fipronil in eieren was aangetroffen. Voor de consument is deze crisis alweer verleden tijd. * Enschedeërs staan op tegen vuurwerk. Sinds vanochtend mag er weer vuurwerk verkocht worden. Het afsteken is vanaf oudejaarsdag weer toegestaan. Vuurwerkverkopers zeggen dat ze goede zaken doen en geen last hebben van de discussie over of vuurwerk verboden moet worden. * Erdogan wil diplomatieke relatie met Nederland herstellen. Turkije en Nederland gaan komende maand de banden weer aanhalen met de uitwisseling van ambassadeurs en een bezoek van minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Zaken aan Ankara. Dat schrijft de Turkse regeringsgezinde krant Daily Sabah. De Turkse president Erdogan heeft zelf ook gezegd dat hij de relatie met Nederland en Duitsland herstellen.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Frankrijk wil vooruit met de EU. Zeven maanden geleden is Emmanuel Macron gekozen tot Franse president. Hij heeft de nationalistische Marine Le Pen verslagen en wil de angst en afkeer van de Europese Unie aanpakken. En snel ook: volgens Macron staat de EU voor de keus: vernieuwen of uiteenvallen. * Oostenrijk trapt op de rem. In het Alpenland heerst precies een tegenovergestelde stemming. De Oostenrijkers stemden vorige maand massaal op de jonge christendemocraat Sebastian Kurz van de ÖVP. Hij profileert zich wel als pro-Europa, maar wil een immigratiebeleid dat meer lijkt op dat van Polen en Hongarije. Hij gaat samen regeren met de rechts-populistische FPÖ, een Euro-sceptische partij die migratie en de islam wil terugdringen. Correspondent Saskia Dekkers bezocht beide landen met de vraag: hoe verder met de Europese Unie? * In memoriam: Joost Karhof. 'Het is verbijsterend voor ons als collega's, maar vooral voor zijn vrouw, twee kinderen en goede vrienden', zegt hoofdredacteur Joost Oranje van Nieuwsuur over het onverwachte overlijden van presentator Joost Karhof. 'Dit moet niet mogen.' De redacties van Nieuwsuur en Nieuws&Co staan stil bij het heengaan van hun enthousiaste, betrouwbare en sympathieke collega.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Ze was de sterkste orkaan ooit gemeten in het Caribisch gebied: Irma. De storm veroorzaakte ongekende schade, onder meer op Sint-Maarten. Voor Irma was het toerisme voor het eiland van levensbelang. Na Irma was direct duidelijk dat Sint-Maarten de schade niet zonder hulp van buitenaf kon herstellen. Nederlandse voetbalclubs jagen op steeds jongere kinderen. In de jacht op talent zoeken Nederlandse voetbalclubs naar steeds jongere kinderen. Al op vijf- of zesjarige leeftijd worden ze gescout op de amateurvelden en verleid om naar de opleiding van een profclub te komen. Volgens experts is dit systeem niet effectief en zelfs gevaarlijk voor de geestelijke en lichamelijke gezondheid van de talenten. Zij pleiten ervoor dat profclubs kinderen tot hun twaalfde met rust laten.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Is Nederland psychisch overbelast? "Problemen tussen verwarde mensen met afwijkend gedrag en de samenleving bestaan al veel langer en zullen ook blijven bestaan", zegt onderzoeker Bauke Koekkoek. * #Bestof2017: een turbulent jaar op Justitie. Het was een turbulente jaar op het ministerie van Justitie. Een jaar dat begon met het opstappen van de minister en eindigde met ophef over politieke beïnvloeding. Lees het jaaroverzicht van Bas Haan. * Amerika in de greep van een verslavingscrisis. Vorig jaar daalde de levensverwachting in de VS voor het tweede jaar op rij. Belangrijkste oorzaak: 63.000 doden door een overdosis pillen of andere pijnstillers gebaseerd op heroïne. * Aleppo na vier jaar strijd. Vier jaar lang duurde de strijd om Aleppo. Tussen de rebellen tegen president Bashar Assad en het Syrische regeringsleger. Correspondent Marcel van der Steen was vorige week vijf dagen in Aleppo en maakte er een reportage.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Catalanen opnieuw naar de stembus. De Catalanen kiezen vandaag bij vervroegde verkiezingen een nieuw parlement. Veel opiniepeilers gaan uit van een nek-aan-nek-strijd tussen de partijen die voor onafhankelijkheid zijn en de partijen die Catalonië binnen Spanje willen houden. In de uitzending het laatste nieuws. * Oranjekazerne was jarenlang vrijstaat. Drank, drugs, vandalisme en verveling. De Oranjekazerne in Schaarsbergen had de afgelopen jaren meer weg van een vrijstaat dan van een goed gedisciplineerde militaire basis. Dat beeld rijst op uit een vertrouwelijk onderzoek dat al in 2015 werd verspreid binnen het ministerie van Defensie. * Nieuwe Amerikaanse ambassadeur in Nederland. Nederland heeft vanaf 2018 een nieuwe Amerikaanse ambassadeur. Pete Hoekstra, bekend om zijn conservatieve standpunten, komt namens de regering-Trump naar Den Haag. Correspondent Wouter Zwart zocht hem op in Holland, Michigan. * Voorwaardelijke celstraffen in zaak Mitch Henriquez. Twee agenten die betrokken waren bij de aanhouding van Mitch Henriquez zijn veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden. Zij hielden Henriquez veel te lang in een nekklem wat uiteindelijk tot zijn dood leidde. Geen opzet, maar wel strafbaar oordeelde de rechter.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Van Uber tot Deliveroo: een duik in de platformeconomie. We boeken steeds vaker een taxi via Uber, laten de pizza bezorgen door Deliveroo of huren een schoonmaker via Helpling. Deze internetbedrijven bieden consumenten een groot gemak en ze groeien hard. Maar het rommelt onder de taxichauffeurs, schoonmakers en koeriers. Ze zijn niet altijd tevreden over hun arbeidsomstandigheden. Kan het anders? Daarover spreken we in de studio met Philip Padberg, directeur bij bezorgservice Deliveroo, en econoom Mathijs Bouman.* Regeringspartij Zuid-Afrika kiest morgen een nieuwe leider. Het is het uur van de waarheid voor de regerende partij van Zuid-Afrika, het ANC. Morgen kiest de door corruptieschandalen geplaagde partij een nieuwe leider. Er zijn zeven kandidaten voor de opvolging van president en partijleider Jacob Zuma, tegen wie 738 corruptie-, fraude en andere aanklachten lopen. Slechts twee kandidaten maken kans: Nkosazana Dlamini-Zuma (68), de ex-vrouw van Zuma die staat voor meer van hetzelfde, en ondervoorzitter, oud-vakbondsman en nu bedrijfsleider Cyril Ramaphosa (65), die de partij opnieuw naar het centrumpad wil leiden. Een reportage van correspondent Bram Vermeulen.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

'Gebruik buk-systeem was onverantwoord'. Deskundigen noemen het onverantwoord dat de pro-Russische rebellen een buk-lanceerinstelling hebben gebruikt om Oekraïnse vliegtuigen aan te vallen. In de studio spreken we Marieke de Hoon, universitair docent Internationaal Recht aan de VU. * Onafhankelijkheid in Nederland onder druk. Vorige week bleek uit de uitzending van Nieuwsuur dat de onafhankelijkheid van het WODC ernstig is aangetast. In de studio spreken we Pieter van Vollenhoven, voorzitter van de Stichting Maatschappij en Veiligheid. * PVV stuurt nieuwe lijsttrekker Rotterdam weg. Een dag nadat PVV-leider Wilders de lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam heeft gepresenteerd, wordt hij alweer vervangen. Géza Hegedüs zou in 2014 respect hebben betuigd aan Holocaustontkenner David Irving.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

SP-leider Emile Roemer stapt op. Emile Roemer stopt als fractievoorzitter en partijleider van de SP. Hij verlaat begin januari ook de Tweede Kamer. In de uitzending reacties uit Den Haag en het land en een portret van Emile Roemer. * Computer beter in borstkankerscreening. Voor het eerst is aangetoond dat een zelflerend computersysteem beter in staat is om uitgezaaide borstkanker te ontdekken dan een patholoog. Is er sprake van een doorbraak?

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Seksueel misbruik in de sport. Twaalf procent van de sporters heeft als kind ten minste een ervaring met seksueel grensoverschrijdend gedrag. In de studio is Marjan Olfers, hoogleraar sport en recht. Ook praten we met slachtoffer Ela. * Digibeten raken verder achterop. We doen steeds meer digitaal, maar voor een grote groep laaggeletterden blijft het moeilijk om een e-mail te sturen of online te betalen. Het SCP maakt zich zorgen.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Wat kosten de sneeuw en de gladheid ons? Het KNMI heeft code rood afgegeven vanwege sneeuw en gladheid. Het weeralarm is van kracht tot middernacht en geldt voor vrijwel het hele land. De sneeuwval heeft grote gevolgen voor het verkeer, van auto tot trein en vliegtuig. * Petra de Bruin blikt terug op onthulling misbruik. Oud-wielrenster Petra de Bruin sprak een jaar geleden voor het eerst openhartig over hoe ze tijdens haar sportcarrière jarenlang seksueel is misbruikt. Met Nieuwsuur blikt ze terug op een bewogen jaar. * Grote zorgen over kinderen in Oost-Ghouta. Meer dan honderd kinderen moeten dringend geëvacueerd worden uit Oost-Ghouta, een wijk ten oosten van Damascus. Gebeurt dat niet, dan zullen ze dat niet overleven. Dat is de waarschuwing van Unicef. * Trump en de #metoo-discussie. Drie Amerikaanse vrouwen hebben vandaag president Trump nogmaals beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ze herhaalden in een praatprogramma wat ze ook al tijdens de verkiezingscampagne zeiden: dat Trump hen meermaals had lastiggevallen. Het Witte Huis reageerde direct op de uitzending: de beschuldigingen zouden vals zijn en een politiek doel dienen. Morgen is een belangrijke tussentijdse verkiezing in de staat Alabama, waar de republikeinse kandidaat Roy Moore wil winnen met steun van Trump. Moore is aangeklaagd voor seksueel wangedrag. Hoe kan het dat vooral Democraten moeten opstappen na beschuldigingen van wangedrag, terwijl Republikeinen, inclusief de president, vooralsnog veel minder te duchten hebben? In de uitzending een gesprek met correspondent Wouter Zwart.

Deze uitzending bekijken


De website Nederland.TV maakt gebruik van cookies. Meer informatie daarover kun je vinden op onze Cookie Verklaring. Als je onze website wilt gebruiken, geef dan eenmalig toestemming voor het gebruik van cookies.